Adalar’daki çeşitli kurumlar, dernekler, inisiyatifler ve hareketler olarak Adalar halkının ulaşım sorunlarını tartışmak, çözüm yolları aramak, ulaşım planlama süreçlerinde etkin katılım sağlamak için Adalar Ulaşım Hakkı Meclisi'ni oluşturdu.
Adalar Ulaşım Hakkı Meclisi, açıkladığı deklerasyonda Adalılar olarak en yüksek ulaşım ücretlerine tabi tutulduklarını, Adalardaki ulaşımın düzensiz ve bir karmaşa içinde olduğunu belirterek “Adalar, bugün günden güne birer “mahrumiyet” bölgesine, sadece yazın hizmet verilen bir tatil köyüne dönüştürülerek cezalandırılıyor” dedi.
"En pahalı, düzensiz ve yetersiz ulaşım"
“Adalılara üvey evlât, sürgün ya da milyoner muamelesi yapılıyor. Adalar’da yaşayan her toplumsal kesimden, her yaştan, her meslek grubundan insan olarak, yıllardır en pahalı ulaşım ücretlerine, düzensiz ve yetersiz deniz ulaşımı hizmetlerine maruz kalırken, karmaşa içindeki bir ada içi ulaşım sistemine mahkum ediliyoruz” denen deklerasyonda şu tespitler yapıldı:
Bugün;
* Tüm İstanbullulara tanınan standart ulaşım ücretleri, indirimler, abonelikler Adalılara uygulanmıyor.
* Deniz ulaşımı bütünüyle kar/zarar ve özelleştirme hesabı yapılarak, planlama süreçlerinde hiç bir katılım mekanizması öngörülmeden işletiliyor.
* Adaların kara ulaşımı düzeni büyük bir karmaşa ve düzensizlik içinde sürüyor. Adalar’ın sahip olduğu SİT alanı niteliklerine aykırı, bilime ve koruma normlarına uygun olmayan günübirlik düzenlemelerle büyük bir kaos ve tahribat yaratmaya devam ediyor.
Adalar kıyılarına kondurulan kaçak iskele binaların arttığını, kâr-zarar hesabı güdülerek işletilen motorların denetimsiz ve taşımacılık kriterlerini karşılamaktan uzak olduğunu, vapur seferlerinin sayılarının azaltıldığını belirten Meclis “İnsan, hayvan ve canlı yaşamına zarar veren, Adalar’ın doğal ve tarihi niteliklerini zedeleyen ada içi ulaşım karmaşası hepimizi rahatsız ediyor. Adalılar olarak güvenli, ucuz, nitelikli ve adil ulaşım hakkımızın gün geçtikçe elimizden alındığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yazın vapurlarda taşkın turist kalabalıklarıyla canımız burnumuzda giderken, kışın düşe devrile seyrüsefer eden, can güvenliği olmayan motorlara tıkılıyoruz. “Yeterli yolcu yok, zarar edilir” bahanesiyle vapur hatlarımız, seferlerimiz iptal ediliyor, kara ulaşımında kaos ve çıkar güdüleri temel ulaşım planları haline getiriliyor.”
10 Talep
En temel sağlık, eğitim, ulaşım haklarından yoksun bırakılan adalıların, turistik bir bölge olarak planlanarak adalarından kaçmaya zorlandığı vurgulanan deklerasyonda “Adalar bizim yurdumuz, vapurlar bizim evimiz, ulaşım hakkımız. Biz tatilde değiliz, Ada’da yaşıyoruz! Yaz-kış, gece-gündüz, güvenli, sürekli, ucuz, nitelikli ve adil ulaşım hakkımızı istiyoruz!” ifadeleriyle şu talepler sıralandı:
* Adalar Ulaşım Hakkı Meclisi olarak Adalar Belediyesi’nde aktif bir ulaşım biriminin oluşturulmalı, Adalar’ın deniz ve kara ulaşımına dair politika ve proje geliştirme, yönetim ve denetim süreçlerinde Adalar halkının etkin katılımının sağlanmalı.
* Adalar’ın İstanbul ulaşımına ve çarşı bölgelerindeki ulaşım planlarına ilişkin olarak İBB’nin UKOME, Şehir Hatları İşletmeleri, Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Adalar Belediyesi gibi kurumların kara ve deniz ulaşımı tartışma süreçlerine Adalılar aktif olarak katılmalıç
* Tüm deniz seferi hatlarında vapurlara öncelik verilmeli.
* Tarifeler hazırlanırken Adalılara danışılmalı. Deniz ulaşımında sefer aralıklarının bir saati geçmemeli, iş günleri her sabah saat 5’ten itibaren bir Bostancı ve Kartal seferi tahsis edilmeli.
* Adalılar’ın gece mahpusluğunun bitmesi için gece 24:00’ten sonra da karşılıklı vapurlar konmalı, Adaların muhtarları, belediye görevlileri, halk meclisleri tarife hazırlıklarına etkin bir şekilde katılmalı.
* Deniz ulaşımında İstanbul’da olduğu gibi indirim ve abonman kartlarının (aylık Akbil, İstanbulkart vb.) aynen geçerli olmalı.
* Birkaç yıl önce sahip olunduğu gibi herhangi bir kayıt, kart, elektronik bilet vb. zorunluluğu olmaksızın Adalararası ücretsiz ulaşım hakkını yeniden sağlanmalı.
* “En insani, en güvenilir ve en kısa sürede” ulaşım ilkelerine uygun olarak etkin bir ulaşım planlaması yapılmalı, Büyükada’yı bir bekleme istasyonu olarak gören ulaşım yaklaşımı değiştirilmeli.
* Yaz - kış can güvenliği içinde yolculuk garanti altına alınmalı. Motor ve vapurlarda can güvenliğine yönelik tüm önlemler uluslararası standartlara uygun bir şekilde sağlanmalı, motorlarda güvenlik ve sağlık denetimleri yapılmalı, uzun seferlerde acil sağlık hizmetleri bulunmalı, araçlarda yaşlı, engelli ve çocuklar için özel düzenlemeler gerçekleştirilmeli.
* Adalar içi kara ulaşımında yaşanan kontrolsüz ve denetimsiz akülü araç, fayton, kiralık bisiklet düzeni hızla masaya yatırılmalı, kara ulaşımının koruma ilkeleri ve Adalar halkının görüşleri ışığında yeniden düzenlenmeli. (EA)