* Fotoğraf: ÇHD İstanbul Şubesi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde ölüm orucundaki avukatlarla ilgili açıklama yaptı.
“Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın” pankartının açıldığı açıklamaya avukatlar ve Aytaç Ünsal ile Ebru Timtik’in aileleri katıldı.
Adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan tutuklu avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “hapishanede kalmaları uygun değildir” raporuna rağmen tahliye edilmeyerek 30 Temmuz’da hastaneye kaldırılmıştı.
TIKLAYIN - Aynı mahkeme, aynı rapor, farklı karar
Ölüm orucu eylemi 223. gününe giren Timtik, Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi’nde; 192 gündür ölüm orucunda olan Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor.
“Çok geç olmadan tahliye edin”
Adliye önünde konuşan Avukat Kemal Aytaç, “Biz adalet istemekten yorulduk. Arkadaşlarımız ölümün kıyısına geldi ama devlet hala kulaklarını tıkamış, arkadaşlarımızın ölümünü bekliyor. Adil yargılanma bir haktır. Bunu talep etmek bile utanç kaynağıdır. Bir insana verilmiş ve yasalarla garanti altına alınmış bir hakkı canı pahasına istemek bu ülkenin utancıdır” dedi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Timtik ve Ünsal’ın yaşaması için mücadele ettiklerini belirten Aytaç, “Arkadaşlarımız yaşasın diye her gün bu alada haykırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Ardından söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Avukat Çiğdem Akbulut, Timtik ve Ünsal’ın dava sürecine değinerek, hiçbir hukuk kuralı uygulanmadan kesin hüküm verilerek meslektaşlarının cezalandırıldığını söyledi.
Yaşanan adaletsizliğe tepki olarak “adil yargılanma” talebiyle Timtik ve Ünsal’ın önce açlık grevine ardından ölüm orucuna başladığını hatırlatan Akbulut, ATK’nin hazırladığı “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen meslektaşlarının serbest bırakılmadıklarını ifade etti.
Akbulut, mahkemenin verdiği bu kararla Timtik ve Ünsal’ın ölüm fermanlarını imzaladığını belirtti.
Meslektaşlarının yaşaması için mücadele edeceklerini sözlerine ekleyen Akbulut, duyarlılık çağrısı yaparak, çok geç olmadan tahliye edilmelerini istedi.
Ne olmuştu? |
ÇHD davasında 20 Mart 2019’daki duruşmada kararını açıklayan mahkeme, avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de Ekim 2019’da itirazları reddederek dosyayı Yargıtay’a göndermişti. TIKLAYIN - Hâkim Önce Karar Verdi Sonra Dosyaya Baktı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında verilen 159 yıldan fazla cezanın, avukat Barkın Timtik’e verilen ceza hariç onanması yönünde görüş bildirdi. Tebliğnamede sadece, TCK'nın 314/1 maddesi uyarınca "örgüt kurmak ve yönetmek" suçundan 18 yıl 9 ay hapse mahkum edilen avukat Barkın Timtik’in cezasının bozulması, onun da diğer avukatlar gibi “örgüt üyeliğinden” cezalandırılması gerektiği ifade edildi. Savcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi. Derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ile ÇHD üyesi avukat Aytaç Ünsal adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başladı. 30 Temmuz 2020'de hastaneye sevk edildiler. |
(AS)