Cumartesi Anneleri/İnsanları 1993’te Urfa Siverek’te gözaltında kaybedilen Şefik Geçgel için 451.kez Galatasaray Meydanındaydı.
İzmir’de kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız bugün Diyarbakır’da olan Başbakan Erdoğan’a seslendi, "Sen orada, yıllardır acı yaşattığınız, kaybettiğiniz halka ne anlatacaksın?" diye sordu. Demokratik açılım paketi ile ilgili "Çıka çıka reklam paketi çıktı" diyen Yıldız şöyle konuştu:
“Sivas'ı, Maraş'ı, Dersim'i devlet yaptı. Demokrasi paketi diyorsunuz, cezaevleri doluyor, kadınları çıplak aramaya maruz kalıyor, insanlar tutuklanıyor, işkence görüyor. Adaletsizliği bırakın da artık, insanlığa kulak verin. Artık insan olun."
İnsan Hakları Derneği Gözaltında Kayıplar Komisyonu’nun hazırladığı basın açıklamasında Geçgel’in kaybedilmesi şöyle anlatıldı:
“Şefik Geçgel, Urfa'nın Yılanlı köyünde koruculuk yapan akrabası Mehmet Geçgel ile arazi nedeniyle anlaşmazlık yaşar. Konu adli makamlara intikal edince, mahkeme arazinin Şefik Geçgel'in ailesine ait olduğuna karar verir. Bu durumu hazmedemeyen Mehmet Geçgel, intikam amacıyla Siverek'te bulunan Sedat Bucak Aşireti'ne bağlı koruculara, Şefik Geçgel'in PKK'li olduğuna dair ihbarda bulunur.”
“Mehmet Geçgel, kendisi gibi korucu olan oğulları, Bucak Aşireti'nin korucuları, Siverek Merkez Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerlerle birlikte Yılanlı köyüne baskın yapar. Askerler 39 yaşındaki Şefik Geçgel'i gözaltına alırlar. Şefik Geçgel ve birlikte gözaltına alınan kuzeni Hamo Geçgel, aynı araca bindirilir. Gün boyu arazide işkence yapılan Hamo Geçgel, yaralı olarak arazide bırakılır, Şefik Geçgel ise tekrar askeri araca alınarak götürülür.”
11 Kasım 1993 günü gözaltına alınan Şefik Geçgel’den bir daha haber alınamaz. Aile, tüm yetkili makamlara başvuru yapar, olayı Meclis gündemine taşır. Tüm ailenin, köylülerin tanıklığına rağmen Şefik Geçgel'in gözaltına alındığı tüm merciler tarafından inkar edilir.
Anne Aves Geçgel oğlundan haber alamamanın acısıyla yaşamını yitirdi, Geçgel ailesi 20 yıldır Şefik Geçgel'i aramayı sürdürüyor. En son 2009 yılında Savcılığa yaptıkları başvurunun etkin bir soruşturmaya dönüşmesini bekliyorlar.
Seyit Rıza da anıldı
90’lı yıllarda önemli bir kontgerilla merkezi olan Urfa Siverek’te 5 Eylül 2013’te günü ortaya çıkartılan toplu mezardaki kemiklere kimliklendirme çalışması yapılmasını bekleyen kayıp yakınları şöyle konuştu:
“Yurttaşın yaşamına kast eden uygulamalar ne yazık ki 90’larda kalmadı. Bugün de devlet eliyle yurttaşların öldürülmesi suç olarak görülmüyor.90’ların zulüm aktörleri bugün de korunup kollanıyor; milletvekili başbakan bile olabiliyor. 90’larda Urfa’yı cehenneme çeviren Vali Ziyaeddin Akbulut’un 3 dönemdir AKP’den Tekirdağ Milletvekili olabilmesinin başka açıklaması var mı?”
Şefik Geçgel’i kaybedenler, onun kaybedilmesinin iklimini yaratanlar bellidir ve 20 yıldır korunup kollanmakta,terfi üstüne terfi almaktadır.Demokratikleşme onların yargılanması ve yurttaşın hayatına kasteden devlet politikalarının mahkum edilmesi ile mümkün olacaktır.”
Kayıp yakınları 76 yıl önce Elazığ’da idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarını da unutmadı. Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının ailelerinden gizlendiğini hatırlatarak “bizim için adalet, mezarlarımıza kavuşmakla gerçekleşecek" dedi. (MK/AS)