Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çanakkale'de gerçekleşen Adalet Kurultayı'nın üçüncü gününde “Geçimde Adalet” ve “Eğitimde Adalet” panelleri yapıldı. Cumartesi Anneleri/İnsanları da kurultayda yer aldı.
“Geçimde Adalet” panelini CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel yönetirken, Prof. Dr. Korkut Boratav, Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, Prof. Dr. Mete Gündoğan, Abdüllatif Şener, Nesrin Nas ve Faik Öztrak katılımcılara birer sunum yaptı.
"Geçimde Adalet" paneli
DHA'nın haberine göre konuşmacılardan eski bakan ve AKP kurucularından Abdüllatif Şener, 16 Nisan'da yapılan referanduma değinerek şunları söyledi:
"Neticede Türkiye'deki Anayasal düzen değişti. Demokraside var olan yasama, yürütme ve yargı arasında fren ve dengesi sistemi, denetim mekanizması tamamen ortadan kalktı. Tek bir kişi hepsine birden hükmeder hale geldi. Türkiye'de artık özellikle bazı maddeler önümüzdeki ilk seçimden sonra yürürlüğe girecek. 2019'dan itibaren tek kişi Türkiye'de mutlak suretle hem yargıya, hem de yasama organına hakim olacaktır. Hem de ülkenin tüm ekonomik kaynaklarını istediği gibi toplayıp, istediği gibi dağıtabilecektir.
“Tek kişiye bu kadar yetkinin verildiği bir ortamda ülke kaynaklarının adaletli bir şekilde paylaştırılabileceğini, geriye de adaletin sağlanabileceğini, en yoksullarla, en zenginler arasındaki farkın kapanabileceğini düşünebilir misiniz? Bu imkansız. İçinde bulunduğunuz kurumsal yapı böyle bir felaket görüntüsü verirken, geçimde zdalet ilgili bir beklenti artık zayıflıyor demektir. Onun için Adalet Yürüyüşü, Adalet Kurultayı bu tehlikeye işaret ediyor.”
Panel ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 22'nci ve 23'ncü dönem Bursa Milletvekili Kemal Demirel tarafından hazırlanan eski köy okullarının fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi.
Cumartesi Anneleri/İnsanları da kurultayda
DW'nin haberine göreyse Cumartesi Anneleri/İnsanları'ndan İkbal Eren [1980'de gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in ablası] ile Mikail Kırbayır [12 Eylül darbesinin ardından gözaltına kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi], CHP'nin Adalet Kurultayı'nda oluşturduğu Hafıza Sokağı'nda birlikte gezdi.
Faili meçhullerin, katliamların anlatıldığı bu sokakta hatıra fotoğrafı çektirip birbirleriyle sohbet eden Eren ile Kırbayır, "Unutmadık, unutmayacağız ve adalet istemek en doğal hakkımız. Hükümet, bu ülkede adaleti sağlamadıkça huzur ortamı da yaratamayacak. Bir an önce bizim sesimize kulak verilmesi gerekiyor" mesajı verdi.
18 bin kişi kimlik sorgusundan geçildi
Adalet Kurultayı'nın yapıldığı Kocadere kamp alanının dış güvenliği jandarma tarafından sağlanıyor. Kurultay alanına gelenler ise özel güvenlikçiler tarafından yapılan aramanın ardından içeri alınıyor.
Cumhuriyet'in haberine göre kurultayın ilk gününden şu ana kadar ise Kocadere kamp alanına gitmek üzere gelen 18 bin kişinin kimlik sorgusundan geçirildi, hakkında arama ve yakalama kararı bulunan 20 kişi hakkında ise adli işlem başlatıldı.
“Alkol” anonsuna katılımcılardan tepki
Kamp alanında birkaç kişinin alkol aldığına ilişkin görüntüler ve tartışmaların üzerine alanda "Değerli Adalet Kurultayı katılımcıları kamp alanında alkol ve benzeri maddelerin kullanılması yasaktır. Adalet Kurultayı Çanakkale Savaşları'nın geçtiği bölgede yapılmaktır. Burada yapacağımız tüm faaliyetlerimiz aziz şehitlerimizin değerli hatıralarına yakışır hassasiyette olmalıdır" anonsu yapıldı.
Kurultaya katılanlar ise alkolle ilgili anons bölümüne müdahale ederek, "Herkes burada disiplinli bir şekilde CHP'nin koyduğu kurallara uyuyor. Kim söylettiriyor bunları, yok öyle bir şey. AKP'liler uyduruyor bunları. İçeriye cımbız bile sokmuyorlar. Kim uyduruyor bunları?" diyerek tepki gösterdi. (EA)