Platform 24’ün Bilgi Edinme Projesi kapsamında Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) ve Adalet Bakanlığı’na kaç haber sitesinin erişime engellendiğini sorduk.
Hem Adalet Bakanlığı gerekçesiz olarak, BTK ise cevapların “ellerinde olmadığı” gerekçesiyle soruları yanıtlamayı reddetti.
BTK ve Bakanlığa yönelttiğimiz sorular
İki kuruma yönelttiğimiz sorular şunlar:
* 1 Ocak 2014 - 1 Kasım 2016 arasında kaç internet sitesi mahkeme kararıyla erişime engellenmiştir?
* 1 Ocak 2014 - 1 Kasım 2016 kaç erişim engelleme hükmü oluşturulmuştur?
* Sulh Ceza Hakimlikleri kurulduğundan 1 Kasım 2016’ya kadar kaç erişim engelleme dosyasına bakmıştır?
BTK: Özel araştırma gerekebilir
BTK cevapların “ellerinde olmadığı” gerekçesiyle yanıtlamayı reddetti. BTK’dan gelen yanıt yazım hataları değiştirilmeksizin şu şekilde:
Bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu?nun ?İstenecek bilgi veya belgenin niteliği? başlıklı 7. maddesinde ?Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır.
Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler? denilmektedir. Başvurunuz bu madde kapsamında değerlendirilmiştir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü
Adalet Bakanlığı da reddetti
Adalet Bakanlığı ise herhangi bir gerekçe sunmaksızın soruların “4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bulunmadığını” belirtti.
Adalet Bakanlığı’na ayrıca “Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği kaç erişim engelleme dosyasına bakmış, kaç erişim engelleme kararı vermiştir?” sorusunu da sorduk. Söz konusu hakimlik çok sayıda haber sitesi için erişim engelleme kararına hükmetmişti. Bakanlık bu soruyu da cevaplamayı gerekçesiz olarak reddetti.
Altıparmak: Bu bilgilerin ellerinde olmaması mümkün değil
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz hukukçu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, başvurulara ilişkin red cevaplarında “ayrı çalışma gerektirme” hükmünün çokça kullanıldığını ifade etti.
Altıparmak, Prof. Yaman Akdeniz’in, 2009’da, OHAL’in ardından kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) İnternet’i düzenleyen 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ilişkin erişim engelleme istatistikleri talebini de reddettiğini, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na ve ardından idari yargıya başvurularının da sonuçsuz kaldığını hatırlattı.
“Bu teknoloji çağında kabul edilebilir değil” diyen Altıparmak, Adalet Bakanlığı’nın istatistikleri detayıyla yayınladığını dolayısıyla bu sorulara yönelik bilgilerin onlarda olmamasının mümkün olmadığını ekledi.
4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu2003 yılında kabul edildi. “Bu Kanunun amacı; demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenlemek” amacını taşıyan kanunun 4. ve 5. Maddeleri ise şunlar: Bilgi edinme hakkı MADDE 4.- Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir. Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, isteyecekleri bilgi kendileriyle veya faaliyet alanlarıyla ilgili olmak kaydıyla ve karşılıklılık ilkesi çerçevesinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve yükümlülükleri saklıdır. Bilgi verme yükümlülüğü MADDE 5.- Kurum ve kuruluşlar, bu Kanunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler. Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren diğer kanunların bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz. |
(EA)