Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Hero” tişörtü giyenlerin mağdur edildiklerine dair iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Ahmet Hakan Hürriyet’te köşesinde 20 Temmuz’da kız çocuğunun giydiği ”My dad is my hero” tişörtü nedeniyle annesiyle birlikte gözaltına alınmasını Bakan Gül’e sormuştu.
Hakan, kendisini arayan Abdülhamit Gül’ün yanıtını bugünkü köşesine taşıdı.
Buna göre Bakan Gül şöyle dedi:
“Hero’ tişörtü giyenlerin mağdur edildiklerine dair iddialar doğru değil.
“Diyarbakır’daki olay şöyle gelişti: Vatandaşlardan bir ihbar gelince güvenlik güçlerimiz nedir diye bakıyorlar. Bırakın gözaltına almayı, herhangi bir işlem yapmadan serbest bırakıyorlar.
“Bu konuda duyarlıyız. Terör örgütüyle ilişkisi olmayan iki sevgili bir örnek ‘Hero’ tişörtü giymiş, çocuğun üstünde ‘Hero’ tişörtü varmış... Bunlarla ilgili hiçbir işlem yapılmıyor.
“Bu konuda gelen ihbarları değerlendirmek ayrı bir şey, mağduriyet oluşturmak ayrı bir şey... Biz mağduriyet oluşmamasına özen gösteriyoruz.”
"Hero" ne demek?
“Hero” (İngilizce ‘Kahraman’) kelimesinin yer aldığı yazının bulunduğu tişörtler 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Erdoğan'a suikast girişiminde bulunduğu iddiasıyla yargılanan Gökhan Güçlü'nün 13 Temmuz'daki duruşmaya üzerinde "Hero: Heroes are immortal" (Kahraman: Kahramanlar ölümsüzdür) yazan bir tişörtle gelmesinin ardından tartışma konusu oldu.
The Fountain Magazine'in Temmuz-Ağustos 2016 sayısında Fethullah Gülen imzasıyla yayınlanan Despair and Heroes (Umutsuzluk ve Kahramanlar) başlıklı makaleye referansla “Hero”nun “Hoca efendi razı olsun” kelimelerinin baş harflerinden oluştuğu iddiaları gündeme geldi.
Tişörtlerin üreticisi Defacto, ürünlerin satışını durdurdu. BBC Türkçe'nin soru yönelttiği Defacto'nun halkla ilişkiler temsilcisi ise "Bu talihsiz olayın şirketten tamamen bağımsız gerçekleştiğini, bu yüzden şirketin bu konuda herhangi bir yorum yapmak istemediğini, bugüne kadar herhangi bir açıklama da yapmadıklarını" iletti.
Hapishanede "Hero" tişörtüne toplama
"Hero" tişörtü tartışmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FETÖ sanıklarının mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi tek tip elbise giymelerini gündeme getirdi.
Halkın Hukuk Bürosu 18 Ağustos'ta hapishaneye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında sosyal medya hesabından “Tek tip saldırısı henüz başlamamıştır. Sadece ‘Hero’ yazılı tişörtler toplanmıştır” yazdı.
Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan avukat Şule Recepoğlu da bianet'e yaptığı açıklamada "Silivri 9 No'lu ve Edirne cezaevlerinde odalara baskın yapan gardiyanlar, Türkçe dışında yazı yazan ya da kendileri anlam veremedikleri nesneleri toplamışlar" dedi.
"Hero" gözaltıları
BBC Türkçe'nin haberine göre 24 Temmuz Pazartesi itibariyle ülke çapında 19 ilde 33 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 31'i serbest bırakılırken iki kişi tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında üniversiteli bir çift, kafede oturan bir çocuk da vardı.
Gözaltılar sonraki tarihlerde de devam etti. Gözaltı sayısı en az 38'e yükseldi. Medyaya yansıyan gözaltı haberlerinden bazıları şöyle:
* 30 Temmuz'da Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde ise, “Part Time Hero” (yarı zamanlı kahraman) yazılı tişört giyen üniversite öğrencisi de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.
* 14 Ağustos Adıyaman’da ailesiyle birlikte gezmeye çıkan M.T. “Hero” yazılı tişört giydiği için polislere haber verildi. Polislerin “Hero” tişörtünün anlamını anlatmasıyla kıyafetini yakmaya çalıştı.
* 19 Ağustos'ta Trabzon’daki trafik kazası sonrası olay yerini izleyen bir erkek,
* 19 Ağustos'ta sosyal medyada annesiyle birlikte hapishanedeki babasını ziyarete giden bir çocuğun "My dad is my hero" tişörtü giydiği gözaltına alındıkları paylaşıldı.
(BK)