Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalmak durumunda olan çocukları sordu.
Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan 0-6 yaş arasındaki çocuklarla ilgili yeni bir düzenleme için çalışmalara başladığı haberlerinin basına yansıdığını hatırlatan Kerestecioğlu, söz konusu haberlere göre, cezaevinde kalma yaşının üçle sınırlandırılması ve çocukların üç yaşından sonra yetiştirme yurtlarına gönderilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekti.
Cezaevlerindeki çocukların hakları alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) söz konusu çalışmaya ilişkin kendilerinden görüş alınmadığını ifade ettiklerini belirten Kerestecioğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
“Denetimli serbestlik, ev hapsi yaygınlaştırılmalı”
“STK’ler, öncelikle cezaevlerinde kalan annelerin özel koşulları göz önünde bulundurularak cezaevinde çocuklarıyla birlikte kalan kişiler için denetimli serbestlik ve ev hapsi gibi uygulamaların yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor.
“Diğer yandan ise yalnızca yaş düzenlemesi yapmanın yeterli olmadığı, cezaevlerinin çocukların ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesinin elzem olduğunu konusunda hükümeti uyarıyorlar.
“İçerde Çocuk Var Vakfı”nın tespitleri
“İçerde Çocuk Var Vakfı; başta Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi olmak üzere çeşitli cezaevlerinde çocukların yaşam standartlarının düzeltilmesi için çalışmalar yapan bir Vakıftır.
“Bu Vakfın yaptığı araştırmalara ve sunduğu raporlara göre, cezaevinde anneleri ile birlikte kalan çocukların, çocuk haklarından mahrum bir şekilde büyüdükleri görülmektedir.
Eğitim, sağlık
“Bu çocukların eğitimleri, sağlık hizmetleri güvence altına alınmalı ve gelişimlerinin sağlıklı ilerleyebilmesi için gerekli tüm önlemler alınmalıdır.
“Okul öncesi eğitim çağında olanları ya cezaevine en yakın anaokuluna gönderilmeli ve bunun için gerekli ulaşım hizmetleri sağlanmalıdır, ya da cezaevlerinde kreş açılmalı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler bu kreşlerde görevlendirilmelidirler.
Oyun
“Oyun çağında olan ve yaşıtlarıyla oyun ortamında bulunmaları, sosyal gelişimleri için son derece elzem olan bu çocuklara, koğuşun havalandırması dışında diğer koğuşların çocukları ile birlikte oyun oynayabilecekleri güvenli bir oyun alanı oluşturulmalı ve her gün mutlaka çocuklar bu oyun alanlarına görevliler gözetiminde götürülmelidir.
“Çocukların kas ve zihinsel beceri gelişimleri için koğuşlara mutlaka oyuncak götürülmelidir.
Yeşil alan
“Yeşil alanın olmadığı cezaevlerinde kalan çocuklar doğa ile tanışamamaktadırlar.
“Bu nedenle her cezaevinde yeşil alan oluşturulmalı ve çocuklar beton zeminlerde değil, toprakla ve yeşil alanlarda oynamalıdırlar.
Görüş hakkı
“Hükümlü ve tutukluların ayda bir olmak üzere aileleriyle açık görüş yapma hakları vardır. Bu hak bu çocuklara da uygulanmaktadır. Oysa bu çocuklar hükümlü veya tutuklu değildirler.
“Bu nedenle babaları ve kardeşleriyle ayda bir açık görüş olacak şekilde değil; baba ve kardeşleriyle haftada en az bir açık görüş olacak şekilde görüştürülme imkanları sağlanmalıdır.
Televizyon
“Odalarda televizyon olmadığı için, çocuklar çizgi film izleyememektedirler. Hükümlüler veya tutukluların yalnızca kendi imkanlarıyla televizyon alma izinleri vardır.
“Çocuk olan koğuşlara devlet tarafından televizyon tahsis edilmelidir.
Yemek
“Çocuklara hükümlü veya tutuklulara verilen yemeklerden verilmekte ve bu durum çocukların beslenmelerini olumsuz etkilemektedir.
“Çocuklara bedensel ve zihinsel gelişimlerine uygun ayrı bir menü hazırlanmalıdır.
“Cezaevlerinde çocukların ayrı bir yatağı dahi bulunmamaktadır.
Sorular
- Bu sorunlar varlığını sürdürürken Bakanlık yalnızca yaş düzenlemesi yapmayı mı öngörmektedir? Söz konusu çalışmanın içeriği nedir?
- 3-6 yaş arası çocukların yetiştirme yurtlarına yerleştirilmesi mi düşünülmektedir? Çocukların yurtlara yerleştirilmesi düşünülüyorsa çocuklar, anneleriyle yalnızca görüş günlerinde mi bir araya gelecekler?
- Cezaevlerinde kreş açılması için bir çalışmanız var mı?
- Çocuklara cezaevlerinde gelişimlerini destekleyici oyun alanlarının yapılması ve yeterli oyuncak ve araç gerecin temin edilmesi için bir çalışmanız var mı?
- Çocuklar için cezaevlerinde yeşil alanlar oluşturmayı düşünüyor musunuz?
- Çocuklar hükümlü veya tutuklularla aynı biçimde yalnızca ayda bir kez açık görüşe çıkabilmektedirler. Bu sorunu düzeltmek ve çocukların aileleriyle daha çok vakit geçirmelerini sağlamak için bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
- Çocukların eğitici yayınlara erişebilmeleri için çocukların bulunduğu cezaevlerine yalnızca çocukların yararlanacağı televizyonlar tahsis etmeyi planlıyor musunuz?
- Çocuklar için cezaevlerinde ayrı bir yemek menüsü hazırlamayı düşünüyor musunuz?
- Çocuklar için annelerinin yanında ayrı yataklar tahsis etmeyi düşünüyor musunuz?
- Cezaevlerinde kalan annelerin özel koşulları göz önünde bulundurularak cezaevinde çocuklarıyla birlikte kalan kişiler için denetimli serbestlik ve ev hapsi gibi uygulamaların yaygınlaştırılması düşünülmekte midir? (EKN)