Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İnsan Hakları Eylem Planının Uygulanmasını ve Raporlanmasını Destekleme Projesinin açılışında konuştu.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne Mevlana üzerinden göndermede bulunan Gül, “Mevlana 1948’de ilan edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinden yedi asır önce "Bütün insanlar kardeştir/Ne kul vardır, ne köle" dediğine dikkat çekti.
Amaçlarının, vatandaşların etkili ve daha kaliteli adalet hizmetini makul sürede alabilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Gül, bunu sağlamak için vakit kaybına tahammülleri olmadığını söyledi.
“Yargı Reformu Strateji Belgesi AB’yle müzakere sürecinin parçası”
Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 2019-2023 yıllarını kapsadığını ve bu dönemin yol haritasını oluşturduğunu ifade eden Gül, belgenin aynı zamanda Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin de bir parçası olduğunu belirtti.
Süreç ne yönde evrilirse evrilsin reform adımlarıyla ülkenin hak ettiği yargı sistemini, daha iyi bir yargısal işleyişi oluşturmakta kararlı olduklarını söyleyen Gül, Yargı Reformu Stratejisi belgesinde hak ve özgürlüklerin daha etkin korunması ve geliştirilmesi amacıyla yeni bir insan hakları eylem planının hazırlanmasının da öngörüldüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hak ve hürriyetler alanında sağladığımız kazanımlar…”
“Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi bütün ülkeler için önde gelen bir ihtiyaç. Demokrasi ancak bu şekilde gelişecek, bireysel ve toplumsal güven ancak bu şekilde sağlanacaktır.
“Hak ve hürriyetler alanında şimdiye kadar sağladığımız kazanımları korumak ve bu alanı daha da geliştirmek istiyoruz. Geçtiğimiz süreçte başta Anayasa ve temel yasalarda olmak üzere çok önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirildi, askeri mahkemeler kaldırıldı, sivil-askeri yargı ayrımına son verildi.
"Elbette bu mevzuat değişikliklerine yenilerini de eklemek zorundayız. Kuşkusuz, hukukun üstünlüğü ilkesi ve ifade özgürlüğünü de içeren temel hak ve özgürlükler demokrasinin özünü oluşturmaktadır.
“82 milyonun eylem planı…”
"(…) Hak ve özgürlüklerin daha geliştirilmesi için yeni bir İnsan Hakları Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu kapsamda yapacağımız düzenlemeler demokrasimizin daha da güçlendirilmesine hizmet edecektir. Temel hak ve özgürlükler alanında yeni adımlar atılacaktır.
“Bu eylem planını da katılımcı bir anlayışla sürdüreceğiz. Sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, bütün paydaşlar yanında Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi dış muhataplarımızın da görüş ve önerilerini alacağız. Böylece bu reform belgesinin de 82 milyonun eylem planı olmasını hedefliyoruz." (EKN)