Anadolu Kültür'ün ilk podcast projesi olan ve 15 Ekim 2020 Perşembe günü yayına başlayan Adalet Atlası podcast serisinin sekizinci bölümü "Adaletin cinsiyeti: Osmanlı'dan bugüne kadınlar neden boşanamıyor?" bugün yayınlandı.
TIKLAYIN - Adalet Atlası'nın ilk podcast bölümü yayında!
Hazal Özvarış'ın moderasyonundaki Adalet Atlası'nın bu bölümünde tarihçi Leyla Kayhan Elbirlik, feminist avukat Meriç Eyüboğlu ve gazete yazarı hak savunucusu Berrin Sönmez ile şiddet ile iç içe geçen boşanmadan yola çıkarak cinsiyet ve adalet ilişkisini ele alıyor.
Tarihten bugüne kadının boşanma sürecinde adalete erişiminin nasıl engellendiğinin konuşulduğu bölümde, Osmanlı’daki yargı süreçlerine değinilecek ve bugün İstanbul Sözleşmesi’nin eksik uygulanmasının nedenleri ve sonuçları üzerine konuşulacak.
"Osmanlı'da boşanmak isteyen kadınlar ne yapıyordu?"
Adalet Atlası, sekizinci bölümde yanıtı aranacak soruları şöyle sıralıyor:
- Osmanlı’da boşanmak isteyen kadınlar ne yapıyordu?
- İslam hukukunda kadına yönelik şiddet hangi koşullarda caiz görüldü?
- Şiddetin sınıfsallığı ve boşanmanın nasıl bir ilişkisi var?
- Dünden bugüne erkek şiddeti ve boşanma süreçlerinde ne tür süreklilikler var?
- İstanbul Sözleşmesi bu sürekliliği kırma potansiyeli taşıyor mu?
- Sözleşme neden eksik uygulanıyor?
- Cinsiyet adaletsizliklerinin devam etmesinde yargı mensuplarının rolü ne?
Yeni bölümü Adalet Atlası'nın podcast hesaplarından dinleyebilir, bölümlerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Projeye ve bölümlere dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Adalet Atlası nedir?
Güncel hak ihlallerinden yola çıkan ama adaleti hukukla sınırlamayan bu seri 15 bölümden oluşuyor. Bölümlerde, müzikten adli tıbba, yapay zekadan sinemaya pek çok alanın adaletle kesişim noktaları konuşuluyor. Her bir bölümde akademiden sanata farklı disiplinden iki veya üç konuk, Hazal Özvarış moderatörlüğünde soruları yanıtlarken sohbet ediyor.
Bu sohbetlerde, adaletsizlik çıkmazları üzerine kurulu tragedyaların günümüzdeki anlamına, adil olanın ne olduğuna nasıl karar verdiğimize, Orta Çağ’da yargılanan çekirgelere, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi gözde yazarların yazmadıklarıyla adalet anlayışımızı nasıl şekillendirdiğine ve daha pek çok konuya değiniliyor. Bugüne, geçmiş ve gelecek ile birlikte bakmaya çalışan bölümlerde adaletsizliklerle biçimlenen bugünden yarına nasıl bir adalet bıraktığımız da sorgulanıyor.
Neden podcast, neden bu bölümler?
Anadolu Kültür, üniversitelerin kapatıldığı, ifade özgürlüğünün çeşitli yollarla sınırlandırıldığı günümüzde adaleti en baştan düşünmeye ihtiyaç duyanlara ulaşabilmek için araç olarak podcasti seçti.
Pandemi dönemine denk gelişiyle, çoğu çevrimiçi yapılan sohbetlerde hangi konuların ele alınacağını Danışma Kurulu belirledi. Kurulda, psikososyal çalışmalar ve film sosyolojisi alanlarında çalışan akademisyen Umut Tümay Arslan, hukuk sosyolojisi, insan hakları ve devlet kuramı çalışan hukukçu Kasım Akbaş, Altyazı Fasikül: Özgür Sinema projesinin yürütücüsü sinema yazarı Senem Aytaç, geçmişle yüzleşmenin yanı sıra nörobilim ile adalet ilişkisini araştıran hukukçu Ozan Erözden yer alıyor.
(SO)