Anadolu Kültür'ün ilk podcast projesi olan ve 15 Ekim 2020 Perşembe günü yayına başlayan Adalet Atlası podcast serisinin 14. bölümü "Adaletin yapay zekayla geleceği" bugün yayınlandı.
TIKLAYIN - Adalet Atlası'nın ilk podcast bölümü yayında!
TIKLAYIN - Adalet Atlası: Korku ikliminden kimse muaf değil
Hazal Özvarış'ın moderasyonundaki Adalet Atlası'nın bu bölümünde bilimkurgu yazarı felsefeci Ayşe Acar, elektronik ve haberleşme mühendisi Neslihan Serap Şengör ve hukukçu Barış Erman ile yapay zekânın bugünü ve yarını adalet eksenli konuşuluyor.
Yapay vicdanlı askerlerden dijital hâkimlerin mahkemelerdeki rolüne uzanan bölümde, yapay zekânın ceza algısını ve gelecekteki adalet uygulamalarını nasıl dönüştüreceği irdeleniyor.
"Yapay vicdan ne demek?"
Adalet Atlası, 14.bölümde yanıtı aranacak soruları şöyle sıralıyor:
- Yapay zekâ nasıl öğreniyor, veriler nereden geliyor?
- Yapay zekânın bilinci var mı?
- Öğrenen makineler hangi aşamada hukuken özne statüsü edinebilir?
- Dijital hâkimler bugün mahkeme salonlarında neler yapıyor?
- Yapay vicdan ne demek?
- Devletler, polisiye süreçlerde yapay zekâyı nasıl kullanıyor?
- Şeffaflık, kodlamada neden önemli?
- Yapay zekâ alanındaki gelişmeler, yakın gelecekte ceza algısını ve pratiğini nasıl etkileyecek?
Yeni bölümü Adalet Atlası'nın podcast hesaplarından dinleyebilir, bölümlerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
Projeye ve bölümlere dair ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
14. bölümün okuma ve izleme önerileriAyşe Acar, Yüzyıl 1 - Bay Binet, Siyah Kitap, 2017. Ayşe Acar, Yüzyıl 2 - Yeşil Adam, Siyah Kitap, 2018. Ayşe Acar, Yüzyıl 3 - Bayan Nima, Siyah Kitap, 2019. Cem Say, “50 Soruda Yapay Zeka”, Bilim ve Gelecek Kitaplığı, 2018. Ian McEwan, “Benim Gibi Makineler”, (çev.) Benim Gibi Makineler, Yapı Kredi Yayınları, 2019. Isaac Asimov, Ben Robot, (çev.) Ekin Odabaş, İthaki Yayınları, 2016. Max Tegmark, Yaşam 3.0: Yapay Zekâ Çağında İnsan Olmak, (çev.) Ekin Can Göksoy, Pegasus Yayınları, 2019. Nick Bostrom, Süper Zeka, (çev.) Ferit Burak Aydar, Koç Üniversitesi Yayınları, 2019. Nils J. Nilsson, “Yapay Zeka- Geçmişi ve Geleceği”, Boğaziçi Üniveristesi Yayınları, 2011. Ray Kurzweil, İnsanlık 2.0, (çev.) Mine Şengel, Alfa Yayınları, 2019. Roger Penrose, Kralın Yeni Aklı: Bilgisayar, Zeka ve Fizik Yasaları, (çev.) Tekin Dereli, Koç Üniversitesi Yayınları, 2017. Ronald C. Arkin, Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots, Routledge, 2009. Terrence J. Sejnowski, “The unreasonable effectiveness of deep learning in artificial intelligence”, Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020. İzleme önerileri2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Macerası), 1968, yön. Stanley Kubrick, 149’ Azınlık Raporu (Minority Report), 2002, yön. Steven Spielberg, 145’ Bicentennial Man, 1999, yön. Chris Columbus, 132’ Blade Runner, 1982, yön. Ridley Scott, 117’ Gekijouban Psycho-Pass, 2015, yön. Naoyoshi Shiotani & Katsuyuki Motohiro, 113’ Metropolis, 1927, yön. Fritz Lang, 153’ Black Mirror, 2011- , yar. Charlie Brooker, dizi. Years and Years, 2019, yar. Russell T. Davies, dizi. |
Adalet Atlası nedir?
Güncel hak ihlallerinden yola çıkan ama adaleti hukukla sınırlamayan bu seri 15 bölümden oluşuyor. Bölümlerde, müzikten adli tıbba, yapay zekadan sinemaya pek çok alanın adaletle kesişim noktaları konuşuluyor. Her bir bölümde akademiden sanata farklı disiplinden iki veya üç konuk, Hazal Özvarış moderatörlüğünde soruları yanıtlarken sohbet ediyor.
Bu sohbetlerde, adaletsizlik çıkmazları üzerine kurulu tragedyaların günümüzdeki anlamına, adil olanın ne olduğuna nasıl karar verdiğimize, Orta Çağ’da yargılanan çekirgelere, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi gözde yazarların yazmadıklarıyla adalet anlayışımızı nasıl şekillendirdiğine ve daha pek çok konuya değiniliyor. Bugüne, geçmiş ve gelecek ile birlikte bakmaya çalışan bölümlerde adaletsizliklerle biçimlenen bugünden yarına nasıl bir adalet bıraktığımız da sorgulanıyor.
Neden podcast, neden bu bölümler?
Anadolu Kültür, üniversitelerin kapatıldığı, ifade özgürlüğünün çeşitli yollarla sınırlandırıldığı günümüzde adaleti en baştan düşünmeye ihtiyaç duyanlara ulaşabilmek için araç olarak podcasti seçti.
Pandemi dönemine denk gelişiyle, çoğu çevrimiçi yapılan sohbetlerde hangi konuların ele alınacağını Danışma Kurulu belirledi. Kurulda, psikososyal çalışmalar ve film sosyolojisi alanlarında çalışan akademisyen Umut Tümay Arslan, hukuk sosyolojisi, insan hakları ve devlet kuramı çalışan hukukçu Kasım Akbaş, Altyazı Fasikül: Özgür Sinema projesinin yürütücüsü sinema yazarı Senem Aytaç, geçmişle yüzleşmenin yanı sıra nörobilim ile adalet ilişkisini araştıran hukukçu Ozan Erözden yer alıyor.
(SO)