*Manşet görseli: AA, ÇHD, Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının üzerinden tam yedi yıl geçti. Yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışı ise sürüyor.
TIKLAYIN - Soma davası yeniden | Mahkeme sanıkları tutuklamadı
TIKLAYIN - Soma davasında Yargıtay kendi verdiği kararı bozdu
Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) yapılan yazılı açıklamayla faciada yaşamını yitiren 301 yurttaş anıldı.
Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse imzasıyla yapılan açıklamada, "İktidar, katliamın hesabını sormaktan uzak durdu. Sermaye yanlısı tutumu ile iktidar, her katliamın doğrudan ortağı olmayı tercih etti" denildi.
"Soma Katliamı başta olmak üzere işçi katliamları 'kader' ya da 'fıtrat' değildir" denilen açıklama, şöyle devam etti:
"Bu katliamlar, tercih edilen politikalar sonucunda gerçekleşmiştir, gerçekleşmeye devam etmektedir. Bizler yani işçiler, toprağa düşenler, katliamda yakınlarını kaybedenler ve direnenler olarak Soma Katliamını asla unutmadık, unutturulmasına izin vermedik.
"Yargı sürecini uzatarak Soma Katliamını unutturmak, hak arayışlarını bastırmak isteyenlere karşı mücadelemiz sürecek. Çünkü bizler açısından Soma Katliamının hesabını sormak bir varoluş sebebidir."
Nedeni özelleştirme
Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada "Gerekli şartlara ve teknik altyapıya sahip olmayan özel firmalar üretim zorlaması ve kâr hırsı ile yeni Soma facialarına davetiye çıkarmaya devam ediyor. Doğayı ve çevreyi düşünmeden, ek maliyet kalemi olan çevresel önlemler alınmadan yapılan madencilik çalışmaları; havamızı, suyumuzu, toprağımızı, yaşam alanımızı kirletmeye ve yok etmeye devam ediyor. Her yıl binlerce emekçinin hayatını kaybetmesine neden olan iş cinayetlerinin birinci nedeni özelleştirme ve taşeronlaşmadır" denildi.
"Tekme atanları da unutmadık"
Sosyal Hukuk'un Twitter hesabından yapılan paylaşımda da "Bugün tam yedi yıl oldu. Türkiye'nin en büyük işçi katliamlarından biri Soma'da yaşandı. Katliam için 'Bu işin fıtratında var' diyenleri de madenciye tekme atanları da patronları koruyanları da unutmadık. Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" denildi.
Bugün tam 7 yıl oldu. Türkiye'nin en büyük işçi katliamlarından biri Soma'da yaşandı. Katliam için "bu işin fıtratında var" diyenleri de madenciye tekme atanları da patronları koruyanları da unutmadık. Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız. 301 can için #SomayıHatırla pic.twitter.com/QayEXgKJ2j
— Sosyal Hukuk (@sosyalhukuk) May 13, 2021
Yedi yıl önce bugün, Soma Kömürleri A.Ş. ve denetlemekle yükümlü kamu kurumları işçilerin sağlığını, yaşamını hiçe saydıkları için dünya tarihinin en büyük işçi katliamlarından birine sebep oldular.
— soma için adalet (@somaicinadalet) May 13, 2021
Unutmayacağız!#13Mayıs2014#SomaKatliamı pic.twitter.com/vlIOZuIbA6
İşçi katillerinin cezasız bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. #Soma pic.twitter.com/WBCfrlbDDj
— Çağdaş Hukukçular Derneği (@chdgenelmerkez) May 13, 2021
(DŞ)