Adalar Kent Konseyi, Adalar’da yaşayan yaklaşık 200 kişinin katılımı ile ‘Adalar’da iç ulaşım eylem planı talebi ve ilkeleri’ni yayınladı.
KOnsey planı Adalar Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ne gönderdi.
Fayton ve "Akülü fayton"
Rapor yerel seçimler öncesi konuyu gündeme taşıyor, faytonların kaldırılıp, ulaşımın, ‘akülü fayton’larla yapılması önerisiyle ilgili kaygıları paylaşıyor, alternatifler sunuyor.
"Geleneksel faytonların yerini akülü faytonların alması çözüm değil, yeni sorunlar üretecek, ölümlü ve yaralanmalı kazaları çoğaltmaktan başka bir sonuç vermeyecektir. "
Ulaşım önerileri
Rapor Adalar’ın ulaşım talebini karşılayacak çözümün Adalar’ın kültürel ve tarihi kimliğinin korunması ile Adalıların ve ziyaretçilerin toplu taşımaya erişim hakkı ilkesi çerçevesinde düzenlenmesi gereğini paylaşıyor..
Önerileri sunuyor.
Fayton
* Büyükada’da fayton sayısı azaltılmalıdır. Güzergahlar Adalar topoğrafyasına göre yeniden belirlenmelidir.
* Atlar yokuşlu yollar için kullanılmamalı, atların çalışma saatleri kontrol edilmeli; tüm Adalar’da fayton taşımacılığı, at ve faytonların yönetmeliklere uygun şekilde çalıştırılmaları suretiyle denetim altına alınmalıdır.
* Kültür Mirası değeri olarak faytonculuk koruma altına alınmalı, 150 yıllık tarihinin kaydı envanteri oluşturmalı, eğitim, müzecilik, binicilik sporunu da kapsayacak bir kurumsal şemsiye altına taşınmalıdır.
Ahırlar
* Büyükada’da İSPARK'ın yönettiği ahır dışında, hiçbir ahıra izin verilmemelidir.
* Heybeliada ve Burgazada ahırları için yıllardır bekleyen yatırım bir an önce tamamlanmalı, kaçak ahırların önüne geçilmelidir.
* Tüm ahırlar bünyesinde atlar konusunda uzman veteriner, mini at hastanesi ve atların gezinti-dinlenme alanını da barındıracak şekilde düzenlenmelidir.
Elektrikli toplu taşım
*Adalılar ve ziyaretçiler için ulaşım hizmeti, Büyükada’da küçük tur yolunda, diğer adalarda da uygun güzergahlarda ring seferi yapacak, düşük hızda seyreden, sayfiye kültürüne uygun, taşıma kapasitesi ve tarifesi mevsime göre değişen, toplu taşımaya uygun, elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla verilmelidir.
Ortak yönetim
*Adalar’da faytonlar dahil ulaşım hizmetleri, İBB, Adalar Belediyesi ve Faytoncular Odası’nın ortak olduğu bir kooperatif tarafından üstlenilmeli; gelir gider yönetimi, atlar, faytonlar ve ahırlar dahil tüm işletme, bakım ve yatırım planlaması ve harcaması bu kooperatif tarafından yapılmalıdır.
Çarşı merkezleri
* Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada iskele ve çarşısının da bulunduğu merkezi alanlardaki cadde ve sokaklar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) kararları çerçevesinde araçlardan arındırılmalı ve yayalaştırılmalıdır.
* Bisiklet kiralama noktaları yayalaştırılan bölgenin dışına alınmalı, kiralık bisiklet sayısı sınırlandırılmalı, kask kullanımı zorunlu hale getirilmeli, bisiklete binmesini bilmeyenlere bisiklet kiralanmasını önleyici bir sistem geliştirilmeli, güzergahlar yeniden belirlenmeli ve ilçe trafik komisyonu tarafından düzenli denetlemeler yapılmalıdır.
* İki, üç ve dört tekerlekli akülü araç kulllanımıyla ilgili düzenleme getirilmelidir. İki tekerlekli motorsiklet türü akülüler kesinlikle yasaklanmalıdır.
Düzenlemeler
* Engelli ve yaşlılar için trafik mevzuatına uygun, özel olarak üretilmiş araçlara izin verilmelidir.
* Servis, nakliye vb gibi iç ara hizmetler için gerekli araçların kullanımları düzenlenmelidir. Kamu kurumlarının araçlarının çevre dostu, elektrikli sistemlere geçişi sağlanmalıdır.
* Tüm ulaşım hizmetlerinin denetimi, kontrolleri ve cezai işlemlerin yürütülmesi, ilgili devlet ve yerel idare organları tarafından sivil toplumun da katılımıyla kurulacak, ilçe trafik komisyonu tarafından yerine getirilmelidir.
Adalar arası ulaşım
*Adalar içinde ve Adalar arasında ulaşımında deniz yolu kullanımı acilen devreye sokulmalıdır.
* Tarihte örnekleri bulunan bu kullanım için gerekli iskeleler mevcuttur ve mevsime göre değişecek tarifeli seferlerle ada içi kara ulaşımdaki yükün bir bölümü denize taşınabilir. (HA)