Yerel seçim öncesi bir araya gelen Adalar Demokrasi Meclisi, nasıl bir yönetim modeli talep ettiklerini tartıştı.
Meclisten yapılan açıklamada, Adaları, “Yerel Yönetimlerin Geliştirilmesi İçin Bir Öncü Çalışma Alanı” haline getirmek istedikleri ifade edildi.
Mart 2019 yerel seçimi öncesinde taleplerini belirleyen Demokrasi Meclisi, Adalar’ın öncü bir yerel yönetim tecrübesine sahne olabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
İşbirliği ve deneyim alışverişi
“Adalar’ın şehircilik tecrübelerinin geliştirilmesinde başka belediyeler ile yerel ve uluslararası işbirliklerinin geliştirmesi, deneyim paylaşımının güçlendirilmesi, örneğin ‘Kardeş Şehir’ gibi programlara, yerel yönetimler ağlarına Belediye’nin aktif katılımı gerekiyor.”
Kamu yönetimi
“Yerel yönetimler; ilgili kamu yönetimleriyle, SİT Alanları’nda yasal bir hak olan ‘Yönetim Planı’ hazırlama ve uygulama yöntemleri sürecinde, işbirliğine ve ortaklığa yönelik yönetim tecrübelerini kolaylaştırmasını hedeflemeli.
“Bu amaçla kıyı yönetiminde, çarşı ve koruma alanlarında mikrobölgeleme çalışmaları yaparak, katılımcı, çok aktörlü, karma bütçeli yönetim uygulamalarına geçilmeli.”
UNESCO Dünya Mirası Listesi
“Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olması için gerçekleştirilen çabaların desteklenmeli. Yetimhane gibi dünyada eşi benzeri olmayan anıtlar nitelikli koruma uygulamalarıyla korunmalı.”
Adalar’da yaşam
“Eşitlikçi bir kamu düzeni ilkesine uygun olarak engelliler, yaşlılar, gençler için ulaşım, sosyal yardım, eğitim olanakları yaratmak için çaba gösterilmeli.
“Yaratıcı ve bağımsız kurumların enerjisi seferber edilerek, Adalar bir uluslararası sanat ve kültür platformu haline getirilmeli.
“Adalarda yaşayan kadınların toplumsal yaşama eşit ve etkin bir biçimde katılabilmelerinin olanakları yaratılmalı.”
Kent Konseyi ve sivil toplum
“Kent Konseyi uzun soluklu çalışmalar sonucunda elde edilmiş, uluslararası sözleşmelere bağlı olarak geliştirilmiş en önemli yönetime katılım araçlarından biridir. Konsey, sivil toplumun katılım alanını genişletmek ve Adalar’daki farklı yönetim organlarını ilişkilendirmek çok boyutlu yönetim fikrini desteklemek için işlev görmeli.”
Hizmet modeli
“Adaların çok yönlü sorunlarının merkezi ve bürokratik bir işleyişle değil ancak sivil tarafın, yani burada yaşayan ve çalışanların, kararlara ve uygulamalara katılması ile çözülebileceği ve yönetimin ancak bu şekilde etkinleşebileceği kabul edilmeli ve açıklanmalı.
“Yasaların tanıdığı olanaklar kullanılarak, pasif bir katılım değil, süreç ve sonuç odaklı çalışan aktif katılım organları oluşturulmalı.
“Yönetimler arası ilişkilerin, hesap verilebilirliğin ve katılımın geliştirilmesi için karma bütçe kullanan, çok aktörlü misyon odaklı yapılar oluşturulmalı.” (AS)