* Fotoğraf: Tansu Pişkin / bianet
Adalar Kaymakamlığı, Büyükada'da görülen ve "at vebası" olarak bilinen Ruam hastalığı nedeniyle 81 atın öldürüldüğünü açıkladı.
Kaymakamlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, adaya hayvan giriş çıkışı durduruldu.
Konuya ilişkin Adalar Belediyesi Başkanı Erdem Gül ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan da açıklama geldi.
İmamoğlu, "Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında takipçisiyiz. Adalara yıllarda devam eden kontrolsüzlüğü tanımsızlığı, sadece atların korunması değil doğanın da korunması konusunda göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90’ı çözülmüş olacak. Fayton meselesinde daha hızlı davranacağız. Atlarla ilgili meseleyi takip ediyoruz" diye konuştu.
Gül: İnsana geçme durumu yok
Habertürk'e bağlanarak konuşan Gül ise, Ocak ayı içinde İBB ile Adalar'da faytonla ulaşım sisteminin değiştirilmesi için adım atacaklarını belirterek şöyle konuştu:
“Bu şimdi ortaya çıkmış bir sorun değil. Adalar, Üsküdar Beşiktaş gibi bir ilçe değil her şeyden farklı olarak bir at gerçeği var, kendine özgü bir yaşam biçimi var. Yaklaşık bir aydan fazladır bunun taramaları devam ettiriliyor kaymakamlığın öncülüğünde.
“Adaya at girişi yapılmıyor adadan da at çıkışı yapılmıyor bu atlar belirli noktalarda tutuluyor. 81 atta tespit edilmiş, diğer atlarda bu hastalık yok. Sürücüleri ve bu sektörde çalışanların da kan tahlilleri alındı ya da alınmaya çalışılıyor. İnsanlarda şu an için herhangi bir hastalık tespiti yok.
"Atlar çukurlara gömüldü"
“İlçe Tarım ve Sağlık ile görüştüğüm zaman şu ana kadar hastalığın insana bulaştığına dair bulgu olmadığını öğrendim. Toprağa verilirken çevreye ve denize karışmaması konusunda da kireçle gömüldüğü zaman bir sorun olmuyor.
“Atlar çukurlara gömüldü. Bu normal toprağa verme işlemi bunun saklayacak bir şey yok. Nasıl insanı toprağa veriyorsak aynı şekilde. Adanın realitesi bu.
"Ulaşım sistemini değiştirmeye çalışıyoruz"
“Adalar'da atlar ulaşım aracımız konumunda fakat hem sektörün hem atların durumu bakımından son derece kaderine terk edilmiş, iyi denetlenmesi yapılmayan bir durumda.
"Bu konuda İBB ile ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayından itibaren ulaşımda faytonun durumunu değiştirecek yeni bir ulaşım sistemi üzerinde çalışıyoruz.”
Kaymakamlığın açıklaması
Kaymakamlığın konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir.
“Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada’daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir.
“At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.
“Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.
“İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur.”
Çukur kazılmıştı
Büyükada'da ormanlık alanda bir kaç gün önce kazılan iki derin çukur, tartışmalara yol açmıştı. Çukurların hastalıktan ölen hayvanların gömülmesi için kazıldığından endişe ediliyordu.
Bugün de adaya çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edilmiş, çukurların bulunduğu bölgeye çıkılmaması için de önlem alınmıştı.
Ruam hastalığı nedir?
Halk arasında mankafa hastalığı olarak da bilinen Ruam hayvanlardan diğer hayvanlara veya insanlara bulaşabiliyor. Enfeksiyon deride, solunum sisteminde ve özellikle akciğerde nodül ve ülserlerin oluşumu ile karakterize.
Ruam hastalığı hem atlarda hem de insanlarda farklı bölgelere hücum ederek bu bölgelerde belirtiler gösterebiliyor. (TP)