Fethiye'deki toplu tecavüz davasının yedinci duruşması bugün Fethiye 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çeşitli illerden gelen kadınlar, her duruşmada olduğu gibi yine adliye önünde nöbetteydi.
Mahkeme, mağdur tarafın avukatlarının dava dosyası içinde bulunan bazı görüntülerle ilgili bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunabilmek için görüntüleri inceleme talebini reddetti.
Savcı esas hakkında mütaala verdi ve Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ın avukatlığını yaptığı sanıkların beraatini istedi.
Mağdur vekilleri bir sonraki duruşmaya kadar dosyanın tamamı ve esasıyla ilgili beyanlarını hazırlayacak. Bir sonraki duruşmada sanıklar ve vekilleri de savunmalarını sunacak ve karar aşamasına gelinecek.
Bir sonraki duruşma tarihi 27 Nisan olarak belirlendi.
Savcının mağdurun haklarını savunması gerekirdi
Tecavüze uğrayan kadının avukatlarınndan Cevriye Aydın, davanın sonuna yaklaştıklarını ifade etti.
Savcıyla mağdur tarafın vekillerinin hukuken aynı tarafta olması gerektiğini hatırlatan Aydın, bu davada ise savcının sanıkların beraatini istediğini belirtti:
"Savcıyla biz aslında hukuken aynı saflardayız; yani savunmanın karşısında mağdurun haklarını savunan ve dosya durumuna göre sanıkların cezalandırılmasını isteyen tarafta olmamız gerekiyor. Ama bu davada savcı bizden farklı düşünüyor.
"Dosya içinde çok somut deliller var. Bunlardan biri müvekkilimizin ruh sağlığının çoklu tecavüzle bozulduğuna dair bir Adli Tıp raporu. Ayrıca teknik tespitler var. Bu tespitler de müvekkilimizin olayla ilgili anlattıklarını doğrulayan somut deliller. Dolayısıyla sanıkların cezalandırılabilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki duruşmada esas hakkında beyanımızı sunacağız. Geriye mahkemenin kararı kalıyor."
Tecavüzcüler hayatlarına devam ediyor
Tecavüze Karşı Kadın İnsiyatifi'nin adliye önünde yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Tecavüzün sonuçları adeta tecavüze uğrayan arkadaşımızın üzerine yükleniyor. Buna karşın tecavüz suçundan haklarında dava açılan sekiz erkek hala mekan işletmeye, ressamlık yapmaya, öğretmenliğe, evinde ve toplum içinde bulunmaya devam ediyor. Kadınlar öncelikle mağdurun haklarını dikkate alan bir adalet istiyor. Kadınlar gerçek adalet istiyor.
"Adalet sisteminin kadınları görmezden gelmesi, doğrudan mağdurun yıpratılmasına sebep olabilecek sonuçlara yol açtığı gibi, toplumdaki tüm kadınlara karşı adaletsizliği meşrulaştırıyor. Toplumda kadınların yaşadığı şiddetin, taciz ve tecavüzün son bulması için kadınlar olarak adalet sistemine güvenmek istiyoruz. Adalet hakkının toplumdaki herkes için uygulanmasını talep ediyoruz.
"Kadınların yaşadığı şiddet, taciz ve tecavüzün suç olduğunu, toplumdaki tüm erkeklerin bu suçları işlediklerinde ceza alacaklarını, erkeklerin işledikleri şiddet, taciz ve tecavüzün sorgulanmasını geciktirerek ve cezasız kalmasına neden olarak adalete engel olan tüm görevlilerin de suçu işleyenler kadar sorumlu olduklarını bir daha belirtiyoruz." (ÇT)