Marmara Üniversite Makina Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu yaptıkları yazılı açıklamada Marmara Üniversitesi Rektörü Necla Pur'u eleştiriyor.
"10'a yakın öğrenci derste fenalaşmış, bayılmış. Doktor çocukların açlıktan bayıldığını söyledi. Suratlarından nasıl gıdasız olduklarını anlıyorsunuz. Çoğu günde tek öğün yemek yiyor" diyen Rektör'ün okulda 50 kuruşa çorba ve 1.5 TL'den verilen yemekler dışında çözüm önerisi şöyleydi:
"Hayır yapmak sadece Ramazan'da kalmamalı. Sabah kahvaltısı verebilirsiniz. On ev kadını buluşup bin poğaça yapıp sabahları çorbanın yanında dağıtsa bu çocuklara bundan daha büyük hayır olur mu?"
"Hayırseverlerin yardımıyla sorunlar hallolmaz"
Marmara Üniversite Makina Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu "Ekonomik krizin etkisinin gün geçtikçe arttığı, bir çoğumuzun ailelerinin işten çıkarıldığı, nüfusun büyük çoğunluğunun aldığı asgari ücretin 496 bin 53 TL olduğu bir ülkede üniversitelilerin durumunun farklı olması beklenemez zaten" diyor.
Komisyon sadece beslenme ihtiyacını değil harçlar, ulaşım ücretleri, ev kiraları, yurt aidatlarını da ödemekte zorlandıklarını dile getiriyor.
"Bugün, yaklaşık 51 binin üzerinde öğrencisi olan Marmara Üniversitesine sadece 600 kişilik öğrenci yurdu varken Rektör Pur üniversitelileri, 'Öğrenci bizim evladımız, akrabamız, yeğenimiz olabilir. Ama öğrenci yurda kayıt olduğu saniyeden itibaren bizim müşterimizdir. Ve müşteri memnuniyeti bizim için çok önemlidir' felsefesiyle komik denecek kadar az sayıda kapasiteye sahip devlet yurtlarına, cemaatlerin tekellerindeki yurtlara ya da her birinin ücreti asgari ücretin üzerinde olan özel yurtlara terk etti."
Önceki eğitim döneminde 8 bin öğrencisi bulunan Uşak Üniversitesi'nin rektörünün, harç ücretini ödeyemeyen 328 öğrencisi olduğunu hatırlatan Komisyon Pur'a soruyor:
"Marmara Üniversitesi'nde bu sayının ne kadar ve harçlarını ödeyemeyen öğrencilere ne yapıyorsunuz?"
Çözüm belli: Parasız eğitim hakkımız
Beslenme sorununun, ne sabah kahvaltısının yerine çorbayla, ne hayırseverlerin yolladıkları poğaçayla, ne de öğle ve akşam aynı çıkan yemeklerle çözülemeyeceğini savunan öğrenciler şöyle diyor:
"Bugün üniversitelinin yolu sadaka kuyruğunda birbirini ezen, kentsel dönüşümle evi başına yıkılan, ulaşım zamlarıyla Akbil'i devamlı boş olan halkla birleşti. Bunların bütün sorumlusu, neo-liberal politikalardır. Tüm bu politikaları teşvik edenler, harç paralarıyla, kayıt paralarıyla, özelleştirilen yemekhaneleriyle, kantinleriyle, yurtlarıyla üniversiteleri şirketleştiren YÖK ve rektörlerdir."
Öğrenci Komisyonun talebi net:
"Anayasasında 'kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" yazan bir ülkede üniversitelilerin, eğitimlerini devam ettirebilmeleri için gerekli olan tüm ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması yani parasız eğitim."(EZÖ)