Roma'da yapılan ve ne kalkınmakta olan ülkelere yönelik bağlayıcı yardım sözlerinin ne de açlığın ortadan kaldırılması için bir tarih hedefinin çıkmadığı Birlemiş Milletler Gıda Güvenliği Zirvesi'nin başarısızlığı iki şekilde değerlendiriliyor.
Aktivistler, zirvenin BM ve onun açlıkla mücadele açısından en yetkili örgütü olan Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kısıtlılıklarını gösterdiğini söylüyor. Kötü senaryoysa, zengin ülkelerin liderlerinin, ne kadar eşitsizliklerle dolu olsa da herkese yetecek gıdanın üretildiği bir dünyada açlık sorununu çözmeyi önemsemediği.
Her halükarda, zirvenin sonuçları dünya nüfusunu altıda birini oluşturan ve her gece yatağa boş bir mideyle giden 1,02 milyar insan için kötü haber demek.
FAO başkanı Jacques Diouf, muğlak sonuç bildirgesini okurken iyimser olmaya çalışarak uzun zamandır düşüşte olan tarım yatırımlarının artırılması üzerinde uzlaşmaya varıldığını söyledi. Öte yandan, liderlerin 2025'e kadar açlığın ortadan kaldırılması ve kalkınmış ülkelerin yıllık 44 milyar dolar yardım ayırmak konusunda irade göstermemesini de "üzgünlükle" karşıladığını ekledi.
"Açlığın ortadan kaldırılması için altyapı ve teknolojiye harcanacak yıllık 44 milyar dolar kalkınma yardımına ihtiyaç var. Bunu 2007'de OECD ülkelerinde tarım üreticilerine verilen 365 milyar dolarla ve aynı yıl silahlanmaya harcanan 1 trilyon 340 milyar dolarla karşılaştırsak küçük bir miktar olduğunu görebiliriz."
Ayrıca Diouf zengin ülkelerin bu parayı yoktan var etmesini değil, kalkınma yardımları için tarıma ayrılan yüzde 5 civarındaki payın yüzde 18'e çıkarılmasıyla, yani bir kaynağı oradan alıp tarıma aktarmakla yapmasını öneriyor.
Fakat FAO'nun ülkeleri bu yönde sıkıştıracak bir gücü yok. Diouf, tek tek ülkelerin, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve bölgesel bankaların bu kaynağa sahip olduğunu vurguladı.
Dahası, açlık sorununu büyük kısmı da, kalkınmış ülkelerin içeride tarıma verdiği sübvansiyonlar nedeniyle oluşan adaletsiz ticaret koşullarına bağlı.
Ev sahibi İtalya başbakanı Silvio Berlusconi dışında zirveye hiçbir G8 lideri katılmadı. Temmuzda yapılan G8 zirvesinde üç yıl için 20 milyon dolar tarım yardımı yapma kararı çıkmıştı. Liderlerin bu zirveye katılmamaları, politikalarını FAO yerine kendi üzerlerinden yürütmeyi amaçladıklarını da düşündürüyor.
İtalyan STK'leri birliğinden Sergio Marelli "G8 liderlerinin yokluğu, hala kendi politikalarını yoksul ülkelere empoze etmeye çalıştıklarını gösteriyor" dedi.
"Tarım ve gıda politikaları ve bu politikaların uygulanması için kaynakların yönetimi ancak bu konuda yetkin olan BM örgütlerince yapılabilir ve bu iş Dünya Bankası'na bırakılamaz.(PV/EÜ)