Hükümetle memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelerin üçüncü turunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve sendikalar açlık sınırını açıkladı.
TÜİK dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 YTL olarak açıklarken Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'na (Türkiye Kamu-Sen) 1012 YTL, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur Sen) ise açlık sınırını 820 YTL olarak açıkladı.
Ekonomist Mustafa Sönmez bianet’e farkın uygulanan ‘yönteme ve amaca’ göre değiştiğini söyledi.
Açlık sınırı neye göre hesaplanıyor?
Asgari gıda harcamalarını yansıtan hesaplamaları içeren “açlık sınırı” farklı yöntemlerle hesaplanabiliyor.
Sönmez; “TÜİK Dünya Bankası’nın verdiği şablonu kullanarak hanelerle anketler yapıyor ve bunun sonuçlarından istatistikler yayınlıyor" dedi
Sönmez'in verdiği bilgiye göre Kamu Sen ve Türk İş ise asgari mutfak harcamalarına dair çok daha gerçekçi açıklamalarda bulunuyor.
Sönmez "Objektif ve sağlıklı olan sendikaların sonuçları, onlara bakmak lazım” dedi.
"TÜİK Dünya Bankası'nın şablonunu kullanıyor"
Ayrıca Sönmez TÜİK’in amacının da farklı taleplere hizmet ettiğini söyledi.
“TÜİK Dünya Bankasının önerdiği şablonu kullanıyor. Dünya Bankası ise farklı bir şeye hizmet diyor. Bu yöntemle yoksulluğu kabul ediyor ama rakamları küçülterek ciddiyetini göz ardı ediyor. TÜİK’in istatistiğini dikkate almamak, kamuoyuna bunun sağlıklı olmadığını göstermek lazım.”
TÜİK'in verilerini ölçüt alan hükümet istenilen zammı vermeyebilir
“TÜİK hükümetin yanında yer alıyor. Objektif olmayan bu istatistikleri doğal olarak sendikalar dikkate almayacaktır” diyen Sönmez, bu istatistiklere dayanarak hükümetin sendikaların zam isteklerini azaltma yoluna da gidebileceğini vurguladı.
Başbakanlığa bağlı olan TÜİK gıda harcamalarından oluşan açlık sınırını örnekleme ile seçilen hanelerle yaptıkları anket sonuçlarına göre hesapladıklarını söylüyor.
2002'den beri yapılan bu anketlerde dört kişilik bir ailenin her bir ferdinin 2100 kalori almasını sağlayacak miktarlar üzerinden 80 maddelik bir gıda sepeti oluşturuluyor.
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 1012 YTL olarak açıklayan Kamu-Sen ise istatistiklerinde bir kişinin alması gereken kalori çerçevesinde piyasadaki gıda harcamalarını dikkate alarak oluşturdukları günlük ve aylık listeye dayalı hesaplamalarda bulunuyorlar.
Kamu Sen: Fark kafa karıştırıcı, net olan sağlıklı insanın ihtiyaçları
Devlet İstatistik Enstitüsü ve TÜİK enflasyon açıklamalarını temel alarak yapılan bu istatistiklerin TÜİK’in açıklamasıyla arasındaki yaklaşık 800 YTL’lik farkın nedenini anlayamadıklarını söyleyen Kamu Sen İstanbul Temsilciliği, bianet’e “Hangi yöntem olursa olsun, sağlıklı bir insanın alması gereken kalori miktarı belli” dedi.
Kamu Sen temsilcileri Abdi İpekçi Parkında kamu çalışanlarını ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere toplu görüşmeler takip çadırının bir diğer amacını “Hükümetin verdiği yanıltıcı rakamlardan ziyade gerçekleri kamuoyuna duyurmak” olduğunu söylediler. (ZG/EZÖ)