Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) 6 Haziran 2022’de açıkladığı Açlık Haritası’nda Türkiye’ye dair veriler artık görünmüyor.
WFP’nin veri paylaştığı "Açlık Haritası"na göre, 92 ülkede toplam 866 milyon kişi yeterli gıda tüketmediğini açıklamıştı.
WFP verileri, 36 ülkede 333 milyon kişinin hâlihazırda yetersiz beslendiğini, 56 ülkede 533 milyon kişinin ise yetersiz beslendiğinin tahmin edildiğini açıklamıştı.
Türkiye'den detaylar
WFP’nin Türkiye haritasına göre, 82,3 milyon nüfuslu Türkiye’nin 14,8 milyonu yeterli gıda tüketemiyordu.
Bu, üç ay öncesi ile karşılaştırıldığında 410 bin kişinin daha yetersiz beslenme yaşadığını, bir ay öncesi ile karşılaştırıldığında ise 50 bin kişinin yeterli gıda tüketememeye başladığı anlamına geliyordu.
Aynı veriler, 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7'sinin akut yetersiz beslenme, yüzde 6'sının ise kronik yetersiz beslenme yaşadığını ortaya koyuyordu. WFP verisi yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu ili ise yüzde 20,25 ile Şırnak olarak gösteriyordu.
İgili harita ve veriler bianet'in bu haberinde de detaylıca yer alıyor.
Ancak, 10 Haziran’dan sonra WFP açlık haritasında yer alan Türkiye verileri şimdilerde haritada görünmüyor.
WFP’nin raporunun online halinde görünen veriler, Açlık Haritası’nda Türkiye’nin üzerine tıklayınca daha önceden açılan Türkiye haritası bu kez açılmıyor.
Raporun, PDF ve online halinde görülen verilerin haritada neden görünmediğini sorduğumuz WFP Türkiye Ofisi’nden yetkililer, “Konuya dair bilgisi olmadıklarını” belirtti.
Foggo: Cevap bekliyoruz
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo twitter hesabında bu verilerin neden kaybolduğunu Dünya Gıda Programı’na Türkçe ve İngilizce olarak şu sözlerle sordu:
“6 Haziran 2022 'de BM @WFP olarak dünya "Açlık Haritası"'nı açıkladınız, Türkiye'de 14,8 milyon insanın yeterli gıda tüketemediğini belirttiniz bu haritadan şimdi bu veriyi neden kaldırdığınızı açıklar mısınız, baskı mı var, veri mi hatalı?”
bianet’e konuşan Foggo, “Yoksulluğun bu kadar yükseldiği bir ülke verilerinin önce yayınlanıp sonra kaldırılmış olması bizler açısından bir takım soru işaretlerine neden oldu. Sosyal medyada hem ben hem başka insanlar bu verilerin neden kaldırıldığını sorduk fakat yanıt alamadık.
“Teknik bir hata olduğunu düşünmüyoruz. Eğer öyle olsaydı şimdiye kadar bu sorun çözülürdü. Neden böyle bir değişiklik oldu merak ediyoruz, yanıt bekliyoruz.”
(EMK)