Haberin İngilizcesi için tıklayın
Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işlerini geri isteme talebiyle yaptıkları açlık grevi bugün 63. gününde.
Gülmen, dün istirahatte kalarak alana gelmedi. Telefonla görüştüğümüz Özakça bugün Gülmen’in daha iyi durumda olduğunu, saat 13.30’daki açıklama için birlikte alanda olmayı planladıklarını söyledi.
Son günlerde artan desteğin kendilerine moral verdiğini belirten Özakça, açlık grevini sonlandırma ve devretme çağrılarına “Bu açıklamalar direnişe katkı sağlamıyor. Direnişi büyütmek üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor” yanıtı verdi.
Gülmen de sosyal medyada paylaşılan videosunda "Herkesin bir şeyler yapmaya çalışması sesimize ses olması, açlığın sesinin karşılık bulması çok güzel" dedi, bugün alanda olacağını belirtti.
Destek eylemleri devam ederken, sosyal medyada #NuriyeVeSemihYaşasın etiketiyle taleplerinin yerine getirilmesi çağrısı sürüyor.
Özakça: Direnişini büyütmek üzerine yoğunlaşmalıyız
Özakça’nın 63. günde bianet'e yaptığı açıklama şöyle:
“Özellikle son iki, üç gündür aydın ve sanatçılardan, halktan çok büyük destek var. Onun morali, coşkusu var üzerimizde.
“Enerjimiz hala düşük, düşmeye devam ediyor ancak Nuriye Hoca daha bugün iyi durumda. Dün gözlerini açamıyor, yataktan kalkamıyordu. Bugün bir aksilik olmazsa ikimiz de alanda olmayı planlıyoruz.
“Herhangi bir tıbbi destek almayacağız. Doktor hasta ilişkisini kabule etmiyoruz. Biz direniyoruz, bu bir direniş, hastalık değil.
“Akademisyenlerden, milletvekillerinden doğru açlık grevini bırakmamız ve devralmaları yönünde açıklamalar oluyor. Bu açıklamalar direnişi büyüten, direnişimize katkı sağlayan açıklamalar değil.
“Direnişini büyütmek üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor. Akademisyen ve aydınlara çağrımız böyle. İnsanların moralli olması coşkulu olması bizim üzerimizde olumlu etki yapıyor.”
Gülmen: Herkesin sesimize ses olması çok güzel
Açlığın 63.gününden @NuriyeGulmen günaydın mesajını paylaşıyoruz!Direnişin 183.gününde sesimize ses olmaya bekliyoruz!@SemihOzakca pic.twitter.com/zCHbq7xvZ3
— KamuEmekçleriCephesi (@EMeclisi) 10 Mayıs 2017
Gülmen, sosyal medyada paylaşılan videoda "Herkesin bir şeyler yapmaya çalışması sesimize ses olması, açlığın sesinin karşılık bulması çok güzel" dedi.
“Herkese gün aydın. Bu kez Yüksel Caddesi İnsan Hakları anıtı önünün ruhuyla ama direniş evinden günaydın. Dünü evde geçirdim. 8 Mayıs’ta akşamüzeri rahatsızlandım, istirahat etmem gerekti. Dün gün boyu evdeydim. Öğleden sonra alana gitmek istedim ama hiç takatim yoktu, çok çabuk yoruluyorum. Dinlememenin daha iyi olduğuna direniş ailesince karar verildi.
“Kitap okudum gün boyu. Neler olup bittiğini takip etmeye çalıştım. Evde dostalar, annemler kardeşlerim vardı
“Çok sık ‘Bu sefer de bu açıklama yapmış, bu yayınlanmış’ diye haberlerle geldiler. Gün boyu heyecanla geçti.
“Çok gündem oldu ve bu da çok farklı bir duygu. Herkesin bir şeyler yapmaya çalışması sesimize ses olması, açlığın sesinin karşılık bulması çok güzel. Sadece bizim için değil bu halkın ayakta duran vicdanını gösterdiği için de çok güzel.
“Güzel bir gündü sadece alanda olmamak benim için zordu. 6 aydır ilk kez Ankara’dayım ve alanda değilim. Biraz farklı hissettirdi, burada yatakta olmak. Ama direnişin ruhunu buraya taşıdınız. Tüm o haberler paylaşımlar alanda olanlar direnişin ruhu buradaydı. Herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün alanda olacağım.”
Gülmen ve Özakça hakkında
Nuriye Gülmen Öğretim Görevlisi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'nde kadroluydu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde görevlendirilmişti.
Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişi kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi'nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı. Selçuk Üniversitesi'de göreve başladıktan bir gün sonra da hakkında "FETÖ-PDY" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı. 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi.
Semih Özakça, Mardin Mazıdağı Cumhuriyet İlkokulu'nda üç yıldır sınıf öğretmeniydi.
29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu" gerekçesiyle görevden ihraç edildi.
Gülmen 9 Kasım'dan, Özakça 23 Kasım'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde.
11 Mart’ta süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdular. 9 Mart’ta gözaltına alındılar. Açlık grevine gözaltında başladılar. (BK)