Onlar Halkın Çocukları Hareketi'nin (Movimiento Nacional de Los Chicos del Pueblo) küçük neferleri... "Yaşam için" (marcha por la vida) yürüdüklerini, "açlığın bir suç" olduğunu haykırıyorlar. Amaçları, 1 Temmuz'da başkente ulaşıp, çocuk nüfusunun yüzde 40'ının (8.5 milyon kişi) açlık sınırında yaşadığını ve yeni bir sosyal düzenleme yapılması gerektiğini hükümete göstermek.
20 Haziran'da Tulo'dan yürüyüşe gecen grup, Tucuman, Entre Rios kentlerini aşarak 1 Temmuz'da başkente, bütün muhaliflerin, bütün protestocuların kullandığı Plazo De Mayo Meydanı'ndan hükümet binasına ulaşmayı planlıyor.
Gruba aralarında Plazo De Mayo Anneleri'nin de dahil olduğu, 300 sivil örgüt destek veriyor. Grubun sözcüsü ve gecen hafta hükümet yetkilileriyle görüşen Alberto Morlachetti'ye göre, "Hükümetin tavrı olumlu. Bütün bir ülkeyi kapsayan sosyal program yerine özellikle çocukları kapsayan bir programı ele alacaklar".
Ellerinde Arjantin bayrakları, davullar çalarak yürüyen grup, yağmura, kimi zaman da yürümelerini engelleyen zor koşullara rağmen, başkente doğru ilerliyor. İki yıldır aynı tarihlerde, aynı gösteriyi gerçekleştiriyorlar, ama bu kez sonuç alacaklarına inanıyorlar.
Arjantin'in utanç tablosu
"Aileler çocuklarının yarı aç sokaklarda dolaşmasından, hokkabaz gibi gösteri yapmalarından utanıyor" diyen Morlachetti'ye göre "trajik olan çocukların aç olması da değil, yeterli besin olduğu halde, bir ülkenin çocuklarına bakamaz hale gelmesi".
Cumhurbaşkanı Nestor Kirchner, geçen hafta sendikaların yoğun baskısıyla asgari ücrette düzenleme yapmayı kabul etti (430 peso olan asgari ücret kademeli olarak Ağustos ayına kadar 600 pesoya çıkarıldı. Arjantin'de 1 dolar 2.86 peso ediyor). Ardından emekli maaşlarında kısmı iyileştirme gerçekleştirdi. (300 peso olan maaş 400 pesoya çıkarıldı). Öte yandan Piqueteroslar'a aile başına ödenen 150 pesoluk maaşın iyileştirilmesi konusunda politik baskılarla karşılaştı.
Kirchner'i yalnızca ülke içerisindeki politik baskılar değil, yeni bir anlaşmanın eşiğinde olduğu Uluslararası Para Fonu da (IMF) sıkıştırıyor. Tam da çocukların "yaşam için yürüyüş" yaptığı sırada, IMF Direktörü Rodrigo Rato, "IMF'nin ekonominin iyileştirilmesi için anlaşabileceğini ama kamusal harcamalar, bütçe açıkları ve hizmet tarifeleri konusunda, Arjantin'in adım atması gerektiğini" belirti.
El Tulo'dan Mercedes Sosa'nın doğduğu Tucuman'a gecen ve ardından ülkenin en yoksul bölgelerinde kendilerine katılacak diğer çocukları bekleyen yürüyüşçüler başkente doğru ilerlerken, hükümet, ekim ayında yapılacak yerel seçimler öncesi, hem sosyal şartları iyileştirmek hem de IMF ile yeniden ilişki kurmak arasında sıkışmış durumda. Öte yandan Peronist Parti ( Partido Justialista -PJ) içinde kendisine karşı muhalefetin artması, Kirchner'i zora sokuyor.
IMF'nin "yüzde 22'lik oy desteğiyle ayakta duran adam" diyerek suçladığı Kirchner, "vatanını savunduğu için suçlandığını" ileri sürse de, parti içindeki muhalefetin baskısıyla karısı Christina Kirchner'i seçimlerde merkez adayı olarak göstermekten vazgeçti. Yine muhalefetin baskısıyla Piqueteros gruplarıyla anlaşmaya yanaşmadı. Üstelik en geniş Piqueteros grubu olan MIJD (İşsizler ve Emekliler Hareketi) Lideri Raul Castelis'in McDonald's saldırısına katılmaktan suçlanarak tutuklanması, bir de başkente doğru "açız" diyerek yürüyüşe gecen çocukların varlığı düşünüldüğünde, Kirchner'i zor günler beklediğini söylemek zor değil. (NK/TK)