Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, 3 Aralık Engelliler Günü öncesinde "Kutlanacak bir başarı hikayemiz yok" diyerek Taksim'de taleplerini dile getirdi.
Engelliler, "Hayat bir arada yaşayınca güzel. Engelliler evde hapsolmak değil, başka birinin yardımına muhtaç olmadan bağımsız olarak hayata katılmak istiyor. Toplum engellileri acımayı ve ötekileştirmeyi bırakıp eşit yaşam hakkına saygı duymalı" dedi.
Basın açıklamasını okuyan engelliler, dört konuda erişilebilirlik, sağlık, eğitim, çalışma hayatında yaşadıkları sorunları anlattı.
Belediyelere ceza kesilmeli
* Engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata katılabilmesi için birinci şart mimari ve fiziki engellerin kaldırılması. Belediyeler 2005 yılında çıkan kanunlar gereği kentleri ve binaları engelsiz erişilebilir yapmak zorunda. Ancak istisnalar dışında uygulamıyorlar.
* Belediyeler hemen bunun için ödenek ayırmalı. Toplumun engelli olmayan kesimine "engellileri düşünen duyarlı belediye" imaji oluşturarak acıma duygularını beslemek ve oy almak için engellileri acınacak zavallılar olarak göstermekten artık vazgeçmeliler.
* Bakanlık erişilebilirlik standartlarını doğru uygulamayan belediyelere cezaları derhal kesmeli, yetkiler kişisel olarak sorumlu tutulup cezalandırılmalı.
Mimarlar onaylamamalı
* Mimarlar bana parayı müteahhit veriyor onun istediğini çizerim diyerek engellerle dolu binalar tasarlamaya son vermeli. Mimarlar Odası tasarımlarda engelsiz erişilebilir tasarım ilkelerine uygun olmayan mimari çizimleri tasdik etmemeli.
Fiziksel engelli görünenden daha çok
* Engellilerle ilgili resmi ve istatistiki sayılarda hala 2002 yılı verileri kullanılması yanlış. Bu veride ortopedik engelli sayısı yüzde 1,5. Ancak nüfusun yüzde 9,7'si süreğen hasta olarak gösterilerek bu hesaba katılmıyor. Oysa ki onlar da fiziksel engelli. Üstelik 4 milyon da 70 yaş üzeri yaşlı var. Ortopedik engelli oranının düşük görülmesi belediyelerin ve kamu kurumlarının erişilebilirlik çalışmasına gerek duyulmaması algısını oluşturuyor.
Doktorlar raporlara dikkat etmeli
* Hastanelerdeki sağlık kurulu raporlarında hekimler hayata katılım kriterini hesaplamadan rapor veriyor, engellilik oranları raporlar yenilenirken düşürülüyor. Engelliye baktığı için başka iş yapamayan ailelerin bakım ücreti kesiliyor. Türk Tabipleri Birliği'ni bu konuda göreve davet ediyoruz. Bakım maaşı bağlanması için engellilik oranı yüzde 90'tan 70'e indirilmeli. Gelir kriterinde oran yeniden düzenlenmeli.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri
* Farklı gelişim gösteren otizmli çocukların akranlarına haftada 30 saat eğitim imkanı verilirken, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların haftada 2 saat eğitim alması adaletsizlik. Özel eğitimde süre 30 saate çıkarılmalı ve rehabilitasyon merkezlerinin eğitim kalitesi yükseltilmeli.
Komşular saygı göstermeli
* Toplumda engelli komşu istemeyen, iş hayatında ve sokakta engelli görmek istemeyenlerin oranı yüzde 50'den fazla. Apartmanlarda mimari düzenlemelere izin vermeyen komşuları yaşam hakkına saygı göstermeye davet ediyoruz.
Boş kadrolar dolmalı
* Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamı arttırılmalı boş olan kadrolara yerleştirmeler yapılmalı.
* Engelliler yararına yalanı ile gazete, dergi, kalem, defter satan, tiyatro bileti satan kötü niyetli kişilerin faaliyetleri durdurulmalı. (NV)