Hükümetin "demokratik açılım"ı tartışmaya açtığı Meclis oturumuna katılan Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, Kürt sorununun çözümünde kadınlara yönelik suçların da araştırılmasını, cinsiyetçi ve militarist yaklaşımlara son verilmesini, çözüm sürecinde kadınların da muhatap alınmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Gaye Erbatur ve Demokratik Toplum Partili (DTP) kadın milletvekilleriyle görüşen girişim temsilcileri, Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Fatma Şahin'le "yoğunluk" nedeniyle görüşemedi. Kadınlar, çözüm sürecine olumsuz yaklaşımı nedeniyle Milliyetçi Hareket Partisi'nden randevu almamıştı.
Erbatur: CHP'nin kırmızı çizgileri var
Meclise giden kadınlardan Nimet Tanrıkulu ve Mebuse Tekay, izlenimlerini bianet'e aktardı. Tanrıkulu, Erbatur'un kadın taleplerinden çok AKP'nin "açılım"ı ve CHP'nin eleştirileri üzerine yoğunlaştığını belirtti.
"Kendisi taleplerimizi bildiğini ve mecliste dillendirdiğini söyledi. AKP'nin bu süreçte ne dediklerini parti olarak bilmediklerini, CHP'nin 1989'daki Kürt raporunu da görmezden gelmemek gerektiğini söyledi. CHP'nin kırmızı çizgileri olduğunu, özellikle ana dil konusuna Türkçe'nin resmi dil olduğunu ve Kürtçe'nin ikinci bir dil olarak öğretilmesi şeklinde baktıklarını, bunun dışında bir şey sunmalarının söz konusu olmadığını açıkladı. Kadınların ana dillerini kullanamadıkları için ev içine hapsedildiklerini, kamusal alanla hiçbir ilişki kuramadıklarını anlattığımızda ise 'Bu çalışmalara devam etmek lazım' dedi. Gergin olduğunu gözlemledik."
Tekay ise Erbatur'un sözleri bir anlamda sevindirici bulduğunu belirtti.
Erbatur'un CHP'nin 1989'daki Güneydoğu sorununa ilişkin raporunun arkasında olduklarını ve parti programına geçirdiklerini belirttiğini anlatan Tekay, "Aslında uzun yıllardır demokratikleşmeyi ve bu sorunun çözülmesini istediklerini ve AKP'yle açılımın içini doldurulmadığı için hükümetle görüşmediklerini iletti" dedi.
"DTP'li kadınların Meclis'teki varlığı önemli"
Sorunun çözümüne karşı olmadıklarını anlamış olduk" dedi. Tekay, MHP ve CHP'nin önergelerinin görüşmelerini izlediklerini ancak tartışmaların düzeysizliğinin kendisini şaşkınlığa uğrattığını ve utandırdığını da ekledi.
DTP'lilerle görüşmede sorunun tüm toplum kesimlerini etkilediğini vurgulayan kadınlar, çözüm sürecinde kadın bakış açısının yer alması için parlamentodaki kadın milletvekillerinin rolüne verdikleri önemi aktardı. DTP'li kadın milletvekilleri ile girişimin talepleri ve parlamentoda seslendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Barış için kadınlar
Dün akşam "demokratik açılım"ı Meclis gündemine getiren hükümet, CHP ve MHP'nin tepkisiyle karşılaştı. Meclis görüşmeleri önümüzdeki günlerde devam edecek.
Barış İçin Kadın Girişimi daha önce Diyarbakır, Ankara, Hakkari Berçelan ile İstanbul Taksim ve Maçka'da buluşmalar gerçekleştirdi. 17-18 Ekim'de Barış İçin Kadın Forumu düzenledi. Forumun sonunda hazırlanan bildirgeyi okumak için tıklayınız.(YC/EÜ)