İzmir 6. Sulh Ceza Mahkemesi, 29 Mart Yerel Seçimleri'nde Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Karabağlar Belediye Başkan adayı Cemal Coşgun ve partinin Gaziemir adayı Şeyhmuz Seyhan'ı Kürtçe propaganda yaptığı için altışar ay hapse mahkum etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan "demokratik açılım"la ilgili genel görüşme önergesinin öngörüşmesi, Genel Kurul'da bugün yapılacak.
Seçim bölgelerinde Kürtçe propaganda yapabilmenin de yolunu açması beklenen "açılım", Coşgun ve Seyhan'a yetişemedi.
Seçmene Kürt seslenmeye hapis
Mahkeme, 3 Kasım'daki karar duruşmasında, 298 sayılı "Seçimlerin temel hükümleri ve Seçmen kütükleri hakkında kanunun" 58. maddesi yollamasıyla ve 151/2 maddesi uyarınca iki kişiyi altışar ay hapse mahkum etti. Hapis cezası, üçer bin TL adli para cezasına çevrildi.
Her iki eski aday da, birçoğu Türkçe bilmeyen seçmenlerine Kürtçe seslendikleri gerekçesiyle suçlu bulundular.
"Anayasa değiştirilirse davam da düşer"
Coşgun, kendisine edilip edilmez mahkeme kararını temyiz edeceğini ifade ederek, "Hükümetin Kürt açılımı bir oyalamadan başka bir şey değil. Başbakan ve bakanları Kürtçe konuşuyor, TRT Şeş, Kürtçe yayın yapıyor ama Kürtler Kürtçe konuşunca cezayla karşılaşıyorlar. Açılıma ne anlam yüklediklerini gösteriyorlar" dedi.
Demokratik ve sivil bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Coşgun, "Gerçekten demokratik bir anayasa çıkarsa zaten bu dava düşer" diye konuştu.
Kürtçe propaganda "yasak"
298 Sayılı Yasanın "Propaganda Yayınlarına İlişkin Yasaklar" başlıklı 58. maddesinde, "Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, bulundurulması yasaktır. Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında, Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılması yasaktır" deniyor.
151/2 maddesine göreyse, "Oy verme gününden önceki günün saat 18.00'inden sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açık yerlerde seçim propagandası için toplantı veya propaganda yapanlar veya bu maksatla yayınlarda bulunanlar veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikte yapılmasına tesir edebilecek mahiyette söz, yazı veya sair suretlerle propaganda yapanlar veya asılsız şaiyalar çıkaranlar üç aydan altı aya kadar hapis ve onbeşbin liradan yetmişbeşbin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar." (EÖ)