PKK'nin Kürt Sorunu'nun demokratik çözüm deklarasyonunu önemsediklerini ifade eden Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün görülen karar duruşmasında, Tuğluk'u Terörle Mücadele Yasası'nın 7/2 maddesi uyarınca cezalandırırken ne indirimi gitti, ne de cezayı ertelemeyi seçti.
Hükümetin Kürt açılımına veya demokratik açılıma destek vermeleri için muhalefet partilerini iknaya uğraştığı ve Kürt sorunuyla ilgili düşüncelerin açıklıkla ortaya konmasını tavsiye ettiği süreçte Tuğuk'un milletvekili dokunulmazlığı da düşüncelerinden dolayı cezalandırılmasına engel olamadı.
Gümüş : Yargıtay onarsa milletvekilliği düşer
Karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan Aysel Tuğluk katılmazken, kendisini avukatı Fethi Gümüş temsil etti. Hakim Hüsamettin Otçu'nun başkanlık ettiği mahkeme, Savcı Mustafa Şahin'in görüşü doğrultusunda verilen kararın bir örneğinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na da gönderilmesini de kararlaştırdı.
Avukat Günüş, bianet'e, kararı temyiz edeceklerini ancak dosyanın Yargıtay'da onanması halinde Tuğluk'un milletvekilliğinin son bulabileceğini söyledi.
Tuğluk ne demişti?
3 Eylül 2006'da Diyarbakır İl İstasyonu'nda Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde yaptığı konuşmasında Tuğluk, "...Hepinizin bildiği üzere dört milyona yakın insan sayın Öcalan'ın demokratik çözümüne bir irade olabileceğini ifade etti. Bu irade beyanının hiç birinin hiçbir siyasal lafı görmezlikten gelemez...Demokratik çözüme, barışçıl bir çözümün başlamasına hizmet edeceğine inandığımız PKK'nin Kürt Sorunu'nun demokratik çözüm deklarasyonunu önemsiyoruz, değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz..." demişti.
Aydoğdu da, bu barış deklarasyonunun dikkate alınmasını, barış isteyen herkesi buna destek vermesini talep etmişti. Her iki konuşma da Cumhuriyet savcısı Süleyman Karaca'nın kaleme aldığı iddianameye yansımıştı.
Yargıtay bozunca davaya devam edildi
Milletvekili oluşu nedeniyle daha önce yargılaması durdurulan Tuğluk, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce kararın bozulması üzerine yeniden yargılanmaya başlamıştı.
Yargıtay, bozma kararında, Anayasa'nın 14. maddesine de atıfta bulunarak, ''Yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığını, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından devam etmesi gerektiğini'' kaydetmişti. (EÖ)