"Radyasyon tehlikesi hakkında halk bilgilendirilmeli"
MARÇEP 15-16 Temmuz tarihlerinde yaptığı 19. Bölge toplantısı sonuç bildirgesini yayınladı. Toplantıda Marmara bölgesinde yaşanan çevre sorunları tartışılıp çözüm önerileri getirildi.
Çanakkale, Geyikli'de 15-16 Haziran 2006 tarihinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) "yüksek radyasyon" tespit edildiği basın yoluyla gündeme geldiğini hatırlatan Obuz, TAEK'in sahilden 500 ton kum toplayıp Çekmece'deki Nükleer Enerji Ölçüm Merkezine gönderdiğini ifade ediyor.
Çernobil'den gelen radyasyonların Türkiye üzerinde olduğu endişesi taşıdıklarını belirten MARÇEP sözcüsü "Ülke çapında radyasyon taraması yapılıp acilen halkın bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Radyasyonun düşük olduğu ve insan sağlığını tehdit etmediği gibi açıklamalar ne yazık ki insan sağlığına saygının ne seviyede olduğunu gösteren talihsiz açıklamalardır" diyor.
"Nükleer atıklar nasıl depolanacak?"
MARÇEP toplantısında değinilen konulardan biri de enerji sıkıntısıydı. MARÇEP doğalgaz fiyatları arttığını, hükümetin elektriğe zam yapmadığı için bazı enerji santrallerinin özel sektörce devre dışı bırakıldığını ifade ederek "Elektrikler kesildi. Bu da nükleer santrallerin yapılmasını gündeme getirdi. Nükleer santraller ülke için çözüm değil. Çünkü; bunların vereceği zararlar ortada" diyor.
"Nükleer atıkların depolanması konusunda hiçbir bilgi verilmiyor. Tekirdağ'ın Saray ilçesinde yapılması planlanan ve ihalesi yapıldığı ifade edilen Termik santralin çevredeki Istıranca ormanlarını tamamen kömür tozu ve kül altında bırakacak ve çevreyi kirletecek."
"Alternatif enerji kaynağı yokmuş gibi davranılıyor"
Saray ilçesinin Karadeniz ve Marmara denizi arasında kalıp şiddetli rüzgar aldığı vurgulanan sonuç bildirgesinde "Buna karşı yenilenebilir enerji rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi sanki gündem de yokmuş gibi davranılması çok büyük bir hata. Bu konu da karar merciindeki kişilerin Türkiye geleceğini düşünerek anlaşmalar yapmaları gerekiyor" deniliyor.
Çevre Yasası yürürlüğü durdurulsun
Obuz ayrıca kurumaya başlayan Longoz Ormanlarının acilen koruma altına alınması uyarısının dışında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Grubu tarafından iptal istemiyle Anaya Mahkemesine götürülen Yeni Çevre Yasası konusundaki gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve taleplerinin "yürürlüğün durdurulması istemi" olduğunu söylüyor.
MARÇEP'in dikkat çektiği bir başka konuysa "Türkiye'ye Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bazılarının yönetimleri tarafından layık görülen ve dayatılan imtiyazlı ortaklığın gereği olarak doğal gaz, petrol ve petrol ve kömür kullanımı için uzun vadeli anlaşmalar yapılması".
"Enerji Bakanlığı'nın politikası doğrultusunda Türkiye fosil enerji santrallerinin ve rafinerilerinin kurulduğu bir enerji terminali haline getiriliyor. Bu politika derhal değiştirilmeli.
"Aksi takdirde Rusya ve batılı endüstrileşmiş ülkelerin yurttaşlarının ödemekten kaçındığı ve Kyoto Protokolünün yürürlüğe girmesiyle kaçınılmaz hale gelen Karbon vergisini Türkiye'nin sahiplendiği ve kullandığı tüm fosil yakıtlar için halk devralmak ve ödemek zorunda kalacak."
MARÇEP bileşenleri şöyle:
Güney Marmara Doğa ve Çevreyi Koruma Derneği Edremit Körfez
Şubesi (GÜMÇED), Kadıköy Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS),
Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği (DOÇEK), Tekirdağ Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği , Gelibolu Tarih ve Çevre Derneği, Biga Çevre Derneği, Babaeski Yerel Gündem 21, Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği, Geyikli Kültür, Çevre Ve Güzelleştirme Derneği, Çanakkale Yerel Gündem 21, Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Şarköy Çevre Ve Doğayı Koruma Derneği, Kırklareli Tema Temsilciliği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (Doğa Der) Bursa Şubesi, Nilüfer Yerel Gündem 21, S.S İstanbullular S.O.S Sivil Organize Semtler Çevre Kültür Kooperatifi, GÜMÇED Bandırma, GÜMÇED Merkez Bursa, Kırklareli İlçe Koordinasyon Kurulu, Çorlu Yerel Gündem 21. (EZÖ/AD)