Doğa Derneği, yelkovanların oltalara takılıp hayatını kaybetmesine karşı kampanya başlattı.
Dernek, geçtiğimiz günlerde çok sayıda yelkovanın Beşiktaş Arnavutköy’deki balıkçıların oltasına takılıp hayatını kaybetmesine karşı ilgili kurumlara dilekçe yazmaya çağırıyor.
Dilekçelerde sahilde oltacılığın yasaklanması, yasağın uygulanıp uygulanmadığının yetkililer tarafından düzenli olarak yerinde izlenmesi ve ava kapatılan bölgelere bilgilendirme levhaları yerleştirilmesi talep ediliyor.
TIKLAYIN - Yelkovan Kuşlarının Peşi Sıra
"İstanbul yelkovanlara mezar olmasın"
Geçtiğimiz haftasonu Arnavutköy sahilinde çok sayıda yelkovan kuşu avlanma amaçlı daldıkları sırada oltalara takıldı. Hayatını kaybeden ve yaralanan yelkovanlar haberlere yansıdı.
Doğaseverler sahilde balıkçılara bilgi verip açıklama yaparak yelkovanları korumaya çabaladı.
Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, geçtiğimiz haftasonu gözlemcilerin zaman zaman, 10 dakikada 15'ten çok kuşun oltalara takıldığını bildirdiğini anlattı.
"Yelkovan kuşlarının nesli küresel ölçekte tehlike altında. Son iki gün içinde yaşanan yelkovan katliamı milyonlarca insanın yaşadığı bir şehirde herkesin gözü önünde gerçekleşiyor. Karar vericilerin bu katliamın bir an önce önüne geçmesini talep ediyoruz. İstanbul yelkovanlara mezar olmasın."
Yelkovanlar için acil dilekçe çağrısı
* Fotoğraf: Taner Şekercioğlu / www.dogadernegi.org
Haberlerin ardından 24 Nisan’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz Zabıtası ve Beşiktaş Zabıta Müdürlüğü ekipleri, amatör balıkçıların oltalarına takılarak yaşamlarını yitiren yelkovan kuşları için İstanbul Boğazı'nda denetim yaptı. Balıkçılara bu konuda bilgi verildi.
Doğaseverlerin girişimleri üzerine Beşiktaş Belediyesi zabıtası alanda balıkçılık malzemesi satışını ve balıkçıların avını geçici olarak durdurdu. Milli Parklar görevlileri ise gönüllülerle birlikte alanda kuşların avını engellemek ve yaralı kuşları kurtarmak için çalışmaya başladı.
Doğa Derneği, buna rağmen Beşiktaş Arnavutköy’deki balık avı kuşların geçişini güvence altına alacak şekilde kesin olarak yasaklanmadığını vurguluyor.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği’ne yazılacak dilekçelerle yelkovan kuşlarının hayatını kurtarmaya çağırıyor.
Örnek dilekçe şöyle:
“Nesli dünya ölçeğinde tehlikede olan yelkovan kuşlarının binlercesi içinde bulunduğumuz günlerde İstanbul Boğazı’ndan geçiş yapmaktadır. Ne var ki, yelkovanlar balıkla beslenirken yüksek sayılarda oltalara yakalanmaktadır. Kuşların yüzlercesini doğasever vatandaşlar kurtarırken, bir kısmı ise hayatını kaybetmektedir. Kuş gözlemcilerin güncel verilerine göre İstanbul Beşiktaş Arnavutköy sahilinde saat başı 20 yelkovan kuşunun yaralandığı veya öldüğü tespit edilmiştir. İki gündür devam etmekte olan bu olağan dışı durum yelkovan kuşlarının yaşamını tehdit etmektedir.
“Tür, IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) kırmızı listesinde, küresel ölçekte Hassas (VU) olarak sınıflandırılmakta olup Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek II’de kesin koruma altında alınan fauna türü olarak listelenmektedir.
“Bern Sözleşmesi’nin ilgili hükümleri uyarınca, Beşiktaş Arnavutköy sahilinde oltacılığın ivedi olarak yasaklanması, yasağın uygulanıp uygulanmadığının yetkililer tarafından düzenli olarak yerinde izlenmesi ve ava kapatılan bölgelere bilgilendirme levhaları yerleştirilmesi gerekmektedir.”
Yelkovanlar hakkında
* Fotoğraf: Taner Şekercioğlu / www.dogadernegi.org
Dicle Tuba Kılıç, yelkovanların Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı listesinde, küresel ölçekte Hassas (VU) olarak sınıflandırıldığını anlattı.
Türkiye'nin Anonim Kuşları (TRAKUS) sitesindeki bilgilere göre yelkovanlara dair bilgiler şöyle:
* Latince isimleri Puffinus yelkouan.
* Üst tarafı kahverengi, alt tarafı kirli beyaz. Koltukaltı tüylerinde kirli gri bir şerit olabilir.
* Ailenin genel özelliği olarak sadece deniz suyu içerler ve fazla tuzları, tuzbezleri yardımıyla burunlarına bağlanan kanallardan dışarı atarlar.
* Koyu renkli, iri, ucu kanca şeklinde güçlü gagaları vardır. Gagalarının üzerinde ise fazla tuzları atmaya yarayan uzun iki tüp bulunur.
* 30-35 santimetre boyunda 76-82 santimetre kanat açıklığı olan kuşlar.
* Uçuşları birbirini izleyen kanat çırpma ve süzülme şeklinde.
* Etobur. Temel besin maddelerini balıklar oluşturur. Yüzeyden beslenirler. Küçük balıklar, küçük kabuklular ve deniz yüzeyindeki artıklarla beslenirler. Kovalayıp dalarak veya yüzeyden kaparak avlanırlar. Sürüler halinde her gün yüzlercesi İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçit yaparlar. (BK)
* Manşet fotoğrafı: www.dogadernegi.org