Önen, bianet'e, Başbuğ'un "İran'ın Türkiye için önemli bir güvenlik riski oluşturduğuna" dair sözleri içinse, "Biz 'Komşuma Dokunma' derken, baştan beri buna dikkat çekmeye çalışıyorduk" dedi.
Küresel BAK, İncirlik üssünün kapatılmasını istiyor ve Ortadoğu'da barış için "Komşuma Dokunma" kampanyasını yürütüyor.
Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanyası sorumlusu Aslıhan Tümer de, Adana'da "gece yarısından sonra jet sesleri duyulmaya başlandığını, üsteki nükleer silahların kullanımının yakın olduğunu" söylüyor.
Erdoğan'ın ziyareti İncirlik'in sonucu
Önen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin, İncirlik üssüyle ilgili kararnamenin sonucu olduğunu, bunun ABD'li yetkililerin "Türkiye'nin 1 Mart tezkeresini reddederek hata yaptığı" açıklamalarıyla başlayan bir süreç olduğunu söylüyor.
"Bütün ABD temsilcileri 'Tezkereye hayır demekle hata yaptınız' diyerek saldırıya başladı. Bu saldırı aslında Ortadoğu'daki politikaları için atılan ilk adımdı. İncirlik'le ilgili gizli kararnamenin yalnızca bir modernizasyon, süre uzatımı değil, aynı zamanda ABD'nin üssün kullanımıyla ilgili izinlerini genişleten bir kararname olduğunu düşünüyoruz. Bu işe çok ciddi bir bütçe ayırdılar çünkü."
"Bu ülkede üssün kullanılmamasını isteyenlerin oranı yüzde 82. Bu sesin duyulması gerekiyor. Bu sadece bizim, savaş karşıtlarının değil, bütün demokratik kitle örgütlerinin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların sorunu."
Küresel BAK gizli kararname için mahkemeye gidiyor
Küresel BAK'ın İncirlik üssüyle ilgili gizli kararnamenin açıklanması talebiyle, 11 Mayıs'ta yaptığı Bilgi Edinme Hakkı başvurusu, hâlâ yanıtlanmış değil. Önen, yasanın öngördüğü yanıt süresinin geçen hafta dolduğunu, bu nedenle dava açacaklarını söyledi.
Önen, sivil toplumun askeri üslerle ilgili uluslararası eylemlere gitmeyi planladığını da açıkladı. İstanbul'da düzenlenecek Avrupa Sosyal Forumu hazırlık toplantılarında bu konunun görüşüleceğini belirten Önen, 16 Haziran'da İspanya'nın Barselona kentinde toplanacak olan Akdeniz Sosyal Forumu'nda da Savaş Karşıtları Asamblesi'nde, üslerin ele alınacağını açıkladı. Bu toplantıya Küresel BAK temsilcileri de katılacak.
Tümer: "Adana'da bilinçlenme artıyor"
Greenpeace'ten Tümer, İncirlik'te uçakların daha çok inip kalktıklarını gözediklerini, ancak asker sayısında bir artış gözlemediklerini söyledi.
Öte yandan, Tümer'e göre, Adanalılar, Greenpeace'in İncirlik'teki nükleer bombaların gönderilmesine dair kampanyasına daha çok ilgi gösteriyor.
"Halk ilk başta bizimle görünmenin yanlış olduğunu düşünüyordu. Şimdi, gelip 'Biz ne yapabiliriz' diye soruyorlar."
Greenpeace, "Biz ne yapabiliriz" diye soranlara üç şey öneriyor:
1. Greenpeace'in İncirlik'te kurduğu Barış Elçiliği'nin günlüğünü düzenli olarak takip etmek.
2. Recep Tayyip Erdoğan'a " Üsteki bombaları geri gönderin "mesajlarını iletmek.
3. İncirlik üssündeki nükleer bombaların varlığını mümkün olduğunca herkese iletmek.
Tümer, "Haberdar etmek çok önemli. Çünkü bu silahlar kullanılabilir, hatta kullanılmaları çok yakın" diyor.
Bombaları göndermek mümkün
Tümer, üsteki sendikalı Türk işçilerle de görüştüklerini, işçilerin soruna, "ABD bu silahları üsse yerleştirdikten sonra, bizim elimizden ne gelir ki" diye baktığını anlatan Tümer, "Elden çok şey gelebilir" diyor: "Her şeyden önce insanları haberdar etmek gerek."
Tümer, üsteki Amerikalı personelinse, Barış Elçiliği'ni mümkün olduğunca görmezden gelmeye çalıştığını da ekledi. (TK/EÜ)
bianet'teki İncirlik üssüyle ilgili haberlerin listesi için tıklayın.