Embed Music Files - Embed Audio Files - Açık Radyo'da Bir Gezi tra...
26 Kasım Salı gününden itibaren Açık Radyo'da "Açık Radyo'da Bir Gezi" belgeseli yayınlanacak. Açık Gazete'nin sunucularından Can Tonbil ile Açık Radyo ekibinin hazırladığı üç bölümlük belgesel 27 Mayıs'tan 15 Haziran'a kadar süren Gezi direnişi boyunca yapılan ses kayıtlarından oluşuyor.
Tonbil, belgeseli oluşturan ses kayıtlarının saatler boyunca yaptıkları canlı yayınlardan, telefon bağlantılarının ve sokaktaki insanların kayıtlarından oluştuğunu söylüyor.
Radyo tanıklıkları
Embed Music Files - Listen Audio Files - Açık Radyo'da Bir Gezi: Ra...
"31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece İstiklal Caddesi'ne insanlarla doluyken radyoya gelerek canlı yayına başladık. Arabalarıyla protestoya katılanlar, polis müdahalesinin ardından bağlananlar, hekim dostlarımız hatta annem yayına bağlanarak neler olduğunu anlattı.
"Annem önce beni arayıp durumu öğrenmek istedi. Sonra da 'Bizim mahallede de şöyle bir şey oluyor' diye anlatmaya başlayınca ben de 'Bunları bana söyleme yayında herkese anlat' dedim ve yayına aldık. O gün Açık Radyo'da sabahladık."
Müşterekler
Music File Hosting - Download Audio - Açık Radyo'da Bir Gezi - M...
"Parktaki insanlarla konuştuk. Mesela ilk defa Müştereklerin oluşumuna tanık oldum. Parkta konuştuğum bir kadın bana elindeki yiyecekleri insanların alması için parka koyduğunu, ancak insanların malzemeleri almak yerine yeni yiyecekler alarak parka bıraktıklarını anlattı. Müşterekler böyle oluştu."
Direniş, Park Havası, Bu Daha Başlangıç
Açık Radyo'da Bir Gezi üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm Direniş, 27 Mayıs ile polisin Taksim Meydanı'ndan çekildiğini 1 Haziran arasını kapsıyor.
İkinci bölüm ise "Park Havası". "Radyodan park havası almaya çıkıyoruz" diye sokağa çıktıklarını söyleyen Tonbil 1 Haziran ile meydandaki flamaların kaldırıldığı 10 Haziran'a kadar geçen sürede parktaki insanların, Ankara'nın, İzmir'in seslerini aktarıyor.
"Bu Daha Başlangıç" isimli üçüncü bölüm de 10 Haziran ile polisin Gezi Parkı'nı biber gazıyla dağıttığı 15 Haziran arasındaki ses kayıtlarından oluşuyor.
Soru: Günün nasıl geçiyor?
"İlk sokağa çıktığımda ne soru soracağımı bilmiyordum" diyen Tonbil insanlara "Günün nasıl geçiyor?" diye sorduğunu söylüyor. Bu cevabınsa hem belgeselin üç bölümünde hem de direnişin üç periyodunda değiştiğini belirterek şu cevapları aldığını söylüyor:
27 Mayıs - 1 Haziran:
"Gün boyunca tweet attık. Polis bize şiddet uyguluyor, televizyon kanallarıysa hiç haber vermiyor"
1 Haziran – 10 Haziran:
"Gezi Parkı çok güzel, çok eğlendik, festival gibi. Ama ölen arkadaşlarımıza üzülüyoruz."
10 Haziran – 15 Haziran:
"Müdahale olacak mı diye bekliyoruz."
"Açık Radyo'nun da hikayesi"
Tonbil, dezenformasyonun yaşandığı, insanların haber almak istediği bir anda Açık Radyo'nun açığı kapadığını söylüyor.
"Bu belgesel Açık Radyo'nun aktarmaya çalıştığı bir hikayeydi. Aynı zamanda kendisinin de parçası olduğu bir hikayeydi.
"Pınar Öğünç programa katıldığında bir tweetten bahsetmişti. 'Herkesin yüzünde bir sırıtma var benim de yüzümde var bu aşık olmak gibi bir şey' demişti. İnsanlar aşık olma deneyimlerini anlattılar.
"Belgeselin Gezi direnişi hikayesinin bir şekilde altıncı ayında tekrardan hatırlanması olduğunu düşünüyorum."
"Gezi'ye birlikte inanmaya başladım, hem de severek"
Tonbil Gezi direnişi ile kendisi için de bir şeylerin değiştiğini şu sözlerle anlatıyor:
"Artık yaptığım işi daha çok sevmeye başladım. Çünkü anlattığım hikaye, bir parçası olduğum hikaye. İnsanları sevmeye başladım.
"Biz sürekli iklim değişikliğinden bahsediyoruz ve bir yıkımın yaklaştığını söylüyoruz. İklim değişikliği gün geçtikçe daha da ağırlaşan bir şekilde görülüyor dünya üzerinde. Buna çıkış noktası bulamıyordum ben. Bu heyulanın başımıza gelmesini engellemek için nasıl bir yol bulabiliriz diye düşünüyordum ama kendime de inanmıyordum. Ama Gezi'yle birlikte inanmaya başladım. Hem de severek inanmaya başladım."
Açık Radyo'da Bir Gezi belgeselini 26-27-28 Kasım'da saat 10.00-10.30 arasında 94.9 Açık Radyo'da ya da bu adres üzerinden dinleyebilirsiniz. (EA)