Acıbadem Dayanışması, İstanbul’da Acıbadem Mahallesi'ndeki Özdemiroğlu Ortaokulu'nun imam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı eylemlerini sürdürüyor.
Geçtiğimiz Cumartesi Günü (17 Ağustos) yaklaşık 800 kişinin katılımıyla mahallede gerçekleşen yürüyüş sonrası okul önünde basın açıklaması yapıldı.
Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’in de desteklediği protestoda Acıbadem halkı Özdemiroğlu Ortaokulu’nun imam hatip okuluna dönüştürülmeden mahalledeki çocuklara hizmet vermesi taleplerini yineledi.
“Mahallelinin talepleri dikkate alınmalı”
Dönüşüme karşı yedi bin imza toplayan Acıbadem Dayanışması, mahalleli ve velilelerin çoğunun onaylamadığını söyledikleri bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Okulun imam hatip ortaokula dönüştürülmesini protesto eden veli ve mahalle halkının açıklamasını Acıbadem Dayanışması adına mahalle esnaflarından Eczacı Nursel Özbarutçu okudu.
Okulun “100 yıldır eğitim veren, üçüncü derece tarihi eser” olduğunu belirten Özbarutçu, önce ortaokula dönüştürülen okulun Mayıs 2013’te de imam hatip ortaokulu yapıldığını belirtti.
Acıbadem halkı, okulun dönüşüm kararında taleplerinin dikkate alınmamasına tepki gösteriyor. Okulların açılmasına bir ay kalmışken öğrencilerin burada eğitime devam etme durumları, imam hatip eğitimi almak isteyenlerin sayısı yeterli düzeye ulaştığında burada okuyanların hangi okullara gönderileceği konusundaki belirsizlik de şikayetler arasında. Özbarutçu, süreç sonunda okulların sınıf mevcutlarının artıp eğitim kalitesi düşeceği endişesini paylaştı.
Gezi direnişi ve park forumlarıyla oluşturulan mahalle dayanışmalarının “ötekileştirmeden, insanca bir arada yaşamın mümkün olduğunu” gösterdiğini belirten Özbarutçu sözlerine şöyle devam etti:
“Ve yine gezi sürecinden öğrendik ki; biz halk olarak birlik olursak bize rağmen, bize karşı hiçbir şey yapamazlar.”
Eğitim Sen: Öğrencilerin akademik eğitim hakları ellerinden alınıyor
Eğitim-Sen İst. 2 No’lu Şube Başkanı Hamdi Çalık ise “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeler ilk ve orta öğretimde içinden çıkılmaz yeni sorunlar ortaya çıkarıyor” dedi.
Çalık, genel liselerdeki dönüşüm sonucu öğrencilerin Anadolu Liselerine yerleşemeyen öğrencilerini Meslek Lisesi, İmam Hatip Lisesi ya da özel okul seçenekleriyle karşılaşması “öğrencilerin akademik eğitim haklarını ellerinden almak” olarak tanımladı.
MEB’i mahallelinin, eğitimcilerin, öğrenci ve veliler ile Eğitim Sen’in talep ve önerilerini dikkate almaya çağıran Çalık Özdemiroğlu ve diğer okulların imam hatipe dönüştürülmesinin okula başlama yaşının 60 aya çekilmesi uygulamasından vazgeçilmesi gibi iptal edilmesini istedi. (BK)