AÇEV'in baba destek programı çerçevesinde daha çok evinde çocuklarına dayak, küfür gibi yöntemlerin uygulandığı varsayılan ve ikna edilerek gönüllülük temelinde katılım sağlanan babalarla program yürütüldü.
Ailenin anne, baba ve çocuklardan oluşan bütün olduğu düşünülerek, çocuğun gelişiminde anne kadar babanın önemli rol oynaması gerçeğinden hareketle ana konu başlıkları belirlendi:
*Babanın, çocuğun gelişimindeki öneminin farkına varması
*Babanın, çocuğun gelişimi konusunda bilgilenmesi
*Babanın, edindiği bilgiler ışığında çocuğun gelişimine uygun beklentiler içine girmesi
*Babanın, çocuğun gelişiminde daha etkin rol alabilmesi için gerekli desteği alması
*Babanın, çocuğun eğitimine katılarak cinsiyetler arası dengenin sağlanması
*Babanın, demokratik yöntemler hakkında bilgilenip, bilgilerini evde eşi ve çocuklarıyla yaşama geçirmesi, böylece daha demokratik, daha mutlu bir aile ve toplum yapısının desteklenmesi
*Babanın, uygulama sonucu edindiği becerilerin bir kısmını iş ve diğer toplumsal ilişkilerinde de kullanması.
Babalar kendilerindeki değişimi farketti
4 eğitimci tarafından her biri 2.5 saat süren ve eğitimcilerin kendi ifadesi ile bir çeşit "terapi" uygulamasına benzer program toplam 13 hafta sürdü ve programa zaman zaman aile fertlerinin katılımı da sağlandı. Değişim sürekli gözlendi. Program sonunda programa katılan babalar kendilerindeki değişimi fark ettiklerini de ifade ettiler. Artık çocuklarını tanımaya anlamaya başladıklarını belirttiler. Dayak ve küfür gibi kısmen uyguladıkları yöntemlerden vazgeçtiklerini vurguladılar.
29 Aralık günü Diyarbakır Müze Müdürlüğü'nün konferans salonunda babalara sertifikaları verildi. Törende ilk konuşmayı yapan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Akgün, "Destek programından yararlanamayan bir baba olarak buradayım. Bizler çocuk deyince genellikle anneleri anımsayan bir toplumuz. Ama anne kadar babanın da rolü çok önemli. Bu açıdan AÇEV'in BADEP programı çok ciddi bir iş. Belediye olarak destekliyoruz" dedi.
Daha sonra söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Tekdemir "STK olayı Avrupa'dan çok sonra Türkiye'ye geldi. Ama gerek nicelik gerekse nitelik olarak Türkiye çok hızlı bir gelişim gösterdi. İşte AÇEV'in çabaları buna örnektir. Biz de Mili Eğitim Müdürlüğü olarak bu projenin destekleyicilerindeniz" dedi.
Programa katılan bir baba Sedat Ülkü, "Gelir düzeyimiz, ırkımız, rengimiz, dilimiz ne olursa olsun ortak paydamız baba olmamızdı. Kitaplardan da belki öğrenmemiz mümkündü. Ama bizler bu kursu tercih ettik. Baba, çocuğuna iyi bir model olmalı. Bu kursa katıldığım için mutluyum, sevinçliyim."
Programa katılan bir babanın 12 yaşındaki oğlu Mehmet Aslan ise "Babam artık beni dövmüyor. Bu kurstan sonra babam çok değişti" sözleri salonu kahkahaya boğmaya çoktan yetmişti.
Daha sonra sertifika törenine geçilerek programa katılan babalara Vali Yardımcısı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve diğer ilgililer tarafından sertifikaları verildi. Sertifika töreni sonrası mini kokteyl'de ise daha çok bu programın Diyarbakır'da ilk kez uygulanıyor olmasından dolayı "babaların feodal gururundan" böyle bir eğitim programına nasıl istekli katılım sağlanabildiğinin incelikleri üzerine konuşuldu. (ŞD/YS)