Suyun Ticarileştirilesine Hayır Platformu, 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu ve Kent Hareketleri Bileşenleri, yaşam alanlarının sermayeye peşkeş çeken "Acele Kamulaştırma" kararlarına karşı Çağlayan Adliyesinde uyarı eylemi yaptı.
"Evime, kentime yaşam alanıma dokunma" pankartı taşıyan grup, "Toprağıma suyuma, ormanıma dokunma", "Savaş hukukuna hayır", "Köprü değil yaşam, insanca yaşam" sloganları attı; eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Melda Onur da katıldı.
Kamulaştırma değil açıkça el koyma
Kamulaştırma kanununda istisnai olarak yer alan "acele kamulaştırma" ifadesi bir menkul yada gayrimenkulün kamu ya da toplumun tümü adına kullanmak üzere devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor.
Basın açıklamasını okuyan Tarım Orkam Sen Sendikası İstanbul Şube Başkanı Senay Elhüseyni, "Oysa son aylarda neredeyse her Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar ile toplumun ortak kullanım alanları, kişilerin tarlaları, evleri, bağları, bahçeleri ve tüm yaşam alanları şirketlere devredilerek, devlet eliyle hızla müsadere ediliyor. Bu kamulaştırma değil açıkça 'El Koymadır'" dedi.
El konulanlar iade edilmeli
Elhüseyni, 1939'da 2. Dünya savaşı öncesinde savaş hazırlığı kapsamında çıkartılan kanunun bugün HES, Baraj, Madencilik, petrol, ulaşım ve kentsel dönüşüm projeleri adıyla şirketlerin ticari çıkarları için kullanıldığını söyledi.
Türkiye'nin diğer yörelerinde Bakanlar kurulu kararı ya da Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararıyla el konulan taşınmazların sahiplerine iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Elhüseyni şöyle dedi:
"Afet yönetimi ya da kentsel dönüşüm, üçüncü köprü projeleri bahanesiyle yaşam alanlarımızın sermayeye peşkeş çekilmesini öngören bütün kanun tasarıları geri çekilmeli, çıkarılmış kanunlar ve ekleri iptal edilmeli ve bunlara dayanarak yapılan tüm uygulamalar sona erdirilmeli."
Elhüseyni, Danıştay'ın Dersim Peri Suyu vadisinde yapılan Acele Kamulaştırma kararını hukuksuz bulduğunu hatırlatılarak, el konulan yaşam alanları iade edilmezse suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
"Reşadiye'de, Solaklı'da, Efemçukuru'nda, Hasankeyf de, Loç'da, Senoz'da ve Türkiye'nin bütün diğer yörelerinde el konulan taşınmazlar gerçek sahiplerine iade edilmelidir. Yoksa suç duyurusunda bulunacağız." (RDY/NV)