Fotoğraflar ve Video: Evrim Kepenek/bianet
Fotoğraftaki dört kadın, Dilek Ümit Dündar, Öznur Mataracı, Selinay Yılmaz, Emel Didir.
Bu dört kadını, Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Acarsoy Tekstil işten çıkardı.
Patronlarına göre bu dört kadının suçu “sendikalı olmak.”
Bu dört kadın, Mart 2022’de “Öz İplik-İş Sendikası’na” üye oldular.
99 gündür eylemdeler
“Hemen hemen her sendikalı olduğu için işten çıkartıldı” durumunda duyduğumuz gibi Acarsoy’un onları işten çıkarma nedeni yani resmi olarak işten çıkarma nedeni, “performans düşüklüğü, yemek molasında telefonda konuşmak, mola alanına çayla gitmek…”
Dört kadın, bugün itibarıyla 99 gündür haklarını almak için fabrikanın önünde oturma eylemi yapıyor.
Gölgesinde oturdukları ağaçları da kestiler
Direnişlerini sindirmek için patronları, direniş sırasında oturdukları ağaçları dahi kestirmiş.
“Anayasal haklarını dahi aramaları” engellenmek istenen bu dört kadının sesini duyan
Yoksulluğa Karşı Feminist İsyan’dan kadınlar, cumartesi günü, (18 Haziran 2022, Cumartesi) soluğu bu dört kadının yanında aldı.
Üstelik yanlarında sadece “Sendikalı olmak haktır” yazılı dövizler ve pankartlar değil, “çaylar, şekerler, kadın hijyenik ürünleri” de vardı. Dahası zılgıtlar, halaylar, sloganlar…
"Hakkımı aradım diye çocuğumu da cezalandırmak istediler"
İşten çıkartılan kadın emekçilerden Dilek Ümit Dündar, Ocak’ta maaşına zam yapıldığını ve 5 bin 200 TL’ye yükselen maaşını daha alamadan işten çıkartıldığını anlatıyor. Fabrikada “yarış atı gibi çalıştırıldıklarını” anlatan Dündar, “Cuma benim işime son verdiler, Pazartesi günü, Organize Sanayii Bölgesi’nde bizim fabrikanın çalışanlarının çocuklarının gittiği kreşten çocuğumun kaydını sildiler. Sendika araya girdi, arkadaşlarımızı dayanışma gösterdi bütçeyi tamamladık ve çocuğumu yeniden kayıt ettirdim. Sorun bu şekilde çözüldü. Ama zaten bu kreşe de önce beyaz yakalıların çocuklarını alıyorlardı bizim çocuklarımızı çok sonradan kabul ettiler” diyor.
İşyerinde kadın ve erkek arasındaki maaş arasında fark olduğunu dillendirdiğini, mobbingle karşılaştığını anlatan Dündar, “Anayasal haklarımı kullandığım için çocuğum dahi cezalandırılmak istendi. Ben bunlara karşı direndiğim için güçlü olduğumu düşünüyorum. Bu sadece bizim kendimiz için yaptığımız bir direniş değil, tüm kadınlar için direniyoruz” diyor.
"Ağır mobbing altındayız"
Dündar konuşurken araya işçilerden Öznur Mataracı giriyor. Önce “İyi ki geldi kadınlar, yalnız olmadığımızı hissettik” diyor, sonra çalışma koşullarını anlatmaya başlıyor:
“İlk geldiğim günden beri her geçen gün çalışma koşullarımız zorlaştı. Baskılar artarken iş yükümüz arttırıldı.
“Baskılara rağmen çalışıyordum, konut kredisi çekmiştim. Ayrıca işe girerken ‘hamile kalmayacaksın’ diye bir belge imzalattılar. Stres altındaydım.
“Tuvalete girdiğimde erkek ustabaşı gelip kapıyı yumrukluyordu. Bir kere o kadar strese girdim ki regl olmuştum ve çalışmak zorunda olduğum için makinanın başından kalmadım oturduğum tüm koltuğa bulaşmıştı. Çok üzülmüştüm. Aynı gün yemeğe gittiğimde ustabaşı geldi bana bağırdı, yemeğim zehir oldu.”
Mataracı işten çıkartıldığı geceyi de özel olarak anlatıyor. Çünkü orada da büyük bir hak ihlaline uğramış. Önüne üç tutanak konulduğunu ve orada yazanların hiçbirini yapmadığını anlatan Mataracı, “Arkadaşlarımla dahi konuşmama izin vermediler, eşyalarımı da alamadım apar topar fabrikadan çıkardılar. Servise bile binemedim” diyor.
"Aynı şeyi ustabaşı da yaptı, ona tutanak tutulmadı"
İşçilerden Selinay Yılmaz, “Beni gözdağı vermek için attılar 5 buçuk ayım dolmuştu kıdem almama az zaman bir kalmıştı. Performansın düşük dediler ama hiçbir performans değerlendirme notum düşük değil, hepsi 90’ın üzerinde. 10 yıllık elemanlardan fazla performansım var” diyor.
Yılmaz’ın işten çıkartılma nedenleri, yemek saatinde arkadaşıyla konuşması, sigara içme alanına çay bardağıyla gitmesi…
Yılmaz, aynı şeyleri erkek ustabaşının ve diğer erkek çalışanların da yaptığını onlar hakkında bir tutanak tutulmadığını söylüyor.
Ne oluyor?
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Acarsoy Tekstil’de Öz İplik-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan dört kadın işçi fabrika önündeki direnişine devam ediyor.
Çalışanların çoğunluğunu kadınların oluşturduğu fabrikada patron 10 Martta örgütlenme çalışması yürüten bir kadın işçiyi performans düşüklüğü gerekçesiyle işten attı.
Atıldığı günden itibaren fabrika önünde direnişe başlayan Selinay Yılmaz ve Öz İplik-İş Sendikası 25 Martta fabrika önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya destek veren üç kadın işçi de aynı gün işten atıldı.
(EMK)