AB Bilgi Merkezi Direktörü Aybige Tanrıöver, çocuklara AB'yi kukla gösterisiyle tanıtmayı amaçlayan "Lokum'la Avrupa'ya" adlı proje Taksim'deki AB Bilgi Merkezi'nde hayata geçirildi.
Tanrıöver: Danışman ve pedagoglarla çalışıldı
Kukla tiyatrosu fikrinin gençlere yönelik çalışmalar sırasında akıllarına geldiğini söyleyen Tanrıöver, oyunun 7-11 yaş arası çocukların da AB'yi anlamasını sağlamayı amaçladığını kaydetti. Tanrıöver, bu oyun için danışman ve pedagoglarla beraber çalıştıklarını ifade etti.
Lokum'u, Avrupa ve Türkiye'de tanınan bir sembol olduğu için seçtiklerini kaydeden Tanrıöver, oyunun sadece bir kukla tiyatrosu değil, çocukların interaktif olarak katıldıkları bir atölye çalışması olduğunu bildirdi.
Tanrıöver, kukla tiyatrosunun bundan böyle her ay en az bir gösteri gerçekleşeceğini ifade etti.
Üye 10 ülkenin kuklası var
Lokum Kukla Tiyatrosu'nun metin yazarı Sibel Sonmaz ise AB'yi çocuklara anlatmanın en kolay yolunun görselliği kullanmak olduğunu düşündüklerini söyledi. 30 üye ülkenin tamamını anlatan karakterleri bir oyuna sığdırmanın çok zor olacağını belirten Sonmaz, bu yüzden sadece 10 ülkenin kuklasının yaratıldığını ifade etti.
Sonmaz tiyatroda Almanya'nın "Kırmızı Başlıklı Kız", İtalya'nın "Pinokyo", Fransa'nın bir ressam, Malta'nın bir şövalye, İspanya'nın Flamenko dansçısı, Çek Cumhuriyeti'nin kukla ustası, Danimarka'nın bir Viking kuklası ile temsil edildiği gösteride, İngiltere'nin ise "Shakespeare" kuklası ile anlatıldığını ifade etti. Sonmaz, hem çocukların bildikleri, hem de Shakespeare gibi bilmelerini istedikleri karakterlerden seçildiğini bildirdi.
Oyunda kullanılan kuklaların Atölye Curcunahas tarafından hazırlandığını belirten Sonmaz, oyunun müziklerini ise kutup Ata Tuncer'in bestelediğini bildirdi.
Çocukların AB konusunda kafası karışık
AB Bilgi Merkezi oyunun yanı sıra, çocuklara AB'yi tanıtmaya yönelik oryantasyon çalışmaları da gerçekleştiriliyor. AB tarihinin ve amacının anlatıldığı bu çalışmalarda çocuklar uzmanlara özellikle "ya AB'ye girdiğimizde bizi sömürürlerse", "Biz AB'ye girdiğimizde bize savaş açarlarsa ne yapabiliriz" gibi sorular yöneltiyor.
Çocuklar, AB'nin Türkiye'ye neler kazandırabileceği sorulduğunda ise, "AB'ye girersek ekonomimiz gelişebilir", "Avrupalılar birbirine trafikte saygı duyuyor, belki Birlik'e girince biz de duyarız", "Türkiye AB'ye girerse Başbakan ile tarım işçisi eşit olabilir" cevabını veriyor. (GÖ/KÖ)