Veteriner yardımcısı Şerafettin liman ise bu durumdan çıkış için üç devletin Kuzey Kıbrıs'a tanımasının yeterli olacağını düşünüyor.
Türk ve Rumların birlikte yaşadıkları Pile köyünün muhtarı Ahmet Sakallı ise gelişmelerden o kadar rahatsız değil, "bu şartlarda AB'ye girmeye biz olumlu bakmıyoruz, böyle girseydik sorunlar yaşardık" diyor.
Rum tarafının Çarşamba günü AB'ye üye olmasıyla Türk tarafının dışarıda kalmasına Kuzey Kıbrıslıların nasıl baktıklarını öğrenmek için telefonla aradık, ulaşabildiğimiz Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt'lulara ne düşündüklerini sorduk, yanıtları şöyle:
"AB'ye girseydik iyi olurdu"
Lefkoşa: Ali Yılmaz (43), işsiz:
AB'ye giremememiz yenilgiyi ifade ediyor. Bunda bizim liderlerin başarısızlığı etkili. AB'ye girmemek şahsen beni çok etkilemez ama çocuklarımın iş bulamamasından çekiniyorum. Şimdi üniversitede okuyorlar, ya göç edecekler ya da işsiz kalacaklar.
Ahmet Yücel (30), bilgisayar mühendisi:
Büyük bir kayıp olarak görüyorum. Bu konuda büyük hatalar yaptık. Bunun sorumlusu buradaki yöneticiler ve Türkiyeli şahinler. Ekonomik olarak çok fazla etkilenmeyiz ama insanların daha iyi bir hayat özlemi vardı. Buradaki ekonomi Türkiye'den para gelirse sıkıntıya girmez. Rumlar avantaj elde etti, yapacak bir şey yok.
Yavuz Evrenoğlu (32), çiçekçi:
Ben Türkiye vatandaşıyım, eşim Kıbrıslı. AB'ye girmemizi isterdim. Tabii ki üzüntü duyduk. Burada kim sorumlu deyince millet Denktaş'ı gösteriyor. Ben saygıdan dolayı onu suçlamak istemiyorum. Sonuçta o cumhurbaşkanı. AB'ye girmemek çiçekçileri ekonomik olarak o kadar etkilemez.
Mustafa Güçel, (55), işsiz : Biz artık Türkiye'nin çıkarına olan bir barış istiyoruz. Biz kendimizi yalnız görmüyoruz. Çünkü Türkiye'nin koruması altındayız. Ticaretimizde de sorun olmaz.
Ertuğrul Bildağ (55), emekli polis:
AB'ye girsek iyi olurdu ama AB'ye gireceğiz diye geleceğimizi feda edeceksek, hiç girmeyelim. Bence AB'ye girelim ama KKTC'yi de yaşatarak girelim. Ayrıca önemli olan Türkiye ile birlikte girmek.
Bizi bugüne kadar ayakta tutan Türkiye de AB'de olmazsa bizim orada ne işimiz olur? İnsanlar şu anki hükümete olan antipatileri yüzünden AB'yi istediler... Bence hükümetin uygulamaları adil olsaydı AB'ye girelim mitingleri de olmazdı. AB'ye girersek işsizlik azalacak deniyor ama orada da işsizlik sorunu var.
Mehmet Ali Murat (77), emekli:
Ben çok üzüldüm. Ben Türk tarafının da girmesini istiyordum. Bence bizim girmememizin arkasında ABD ve İngiltere var. Onlar istemiyor. Söylentilere göre AB'ye girersek hayat standartları yükselecek, barış da olursa standartlar yükselir, turistler gelir.
AB olsaydı KKTC olmazdı
Pile Köyü Muhtarı Ahmet Sakallı:
Pile Köyü aynı statüsünü koruyacak. AB'ye girseydik iyi olacaktı ama o zaman da KKTC diye bir şey olmayacaktı. O nedenle bu şartlarda AB'ye girmeye biz olumlu bakmıyoruz. Çünkü bu şartlarda girseydik ileride birçok sorun yaşardık. Zaten biz Pileliler olarak Annan Planına da karşıydık.
Üç ülke bizi tanısa...
Girne: Şerafettin Liman (30), veteriner yardımcısı:
Ben üzülmedim. Çünkü zaten bizi alacaklarını düşünmüyordum. AB'nin samimi olmadığına inanıyorum. İnsanlarda ekonomik yönden bir burukluk var. ama dünyanın sonu değil. Bence bundan sonra diğer ülkelerin bizi tanıması için çalışmalıyız. Üç ülke bizi tanırsa BM'ye girebiliyoruz. Bunun için Pakistan, Azerbaycan gibi ülkeler veya Arap ülkelerine başvurmamız gerekir.
Geliz Bildağ (27), İngilizce öğretmeni:
Bu sonucun olacağı belliydi. Böylece biraz daha dışlandık. Gençlerin çoğu çok karamsar. İşsizlik çok fazla. Mesela ben İngilizce bölümü mezunuyum ama iş bulamıyorum. Kardeşim bilgisayar uzmanı ama bir otelde resepsiyonda çalışmak zorunda kaldı. Bunun sorumlusu olarak yönetimi görüyoruz. Burada çok bencil bir yönetim var. biz ise hep kıyıda kalıyoruz.
"İç içe yaşamak zor olurdu"
Güzelyurt: Firuz Büyükoğlu (32),tamirci:
Anlaşma olmasını isterdim ama bence bizim ayrı olmamız daha iyi. Çünkü bizim büyüklerimiz iç içe yaşadıklarında bir sürü sorun yaşamışlar. Şimdi tekrar bir arada olursak aynı sorunları yaşayabiliriz. Ambargo olmasa ekonomimiz daha iyi olur.(NK)