Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinden dönüşünde, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi için ne dediğine dair "Aslında ben o söylediğiniz ifadeyi kullanmadım. Ama demin söylediğim şekilde, Iraklıların kendi içerisinde bu bir gerçek" dedi.
Radikal yazarı Murat Yetkin'se, bugünkü yazısında Gül'ün Kürdistan Bölgesel Yönetimi dediğini göstermek için not defterinden başka kanıtının olmadığını yazdı.
Milliyet'te Mehmet Ali Birand, Gül'ün Kürdistan Bölgesel Yönetimi diyerek bir tabuyu yıktığını yazarken, Hasan Cemal'se "Kürdistan sözcüğü Gül'ün ağzından çıktı mı? Benim anımsadığım kadarıyla çıkmadı. Ancak Cumhurbaşkanı, 'Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Irak Anayasası'ndan kaynaklanan bir gerçek olduğunu kabullendi" diye yazdı.
Gül'ün açıklaması
Gül, Esenboğa Havalimanında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Irak'ın içerisinde de kendi anayasalarına göre, Irak'ın kuzeyinde bir yerel Kürt yönetimi vardır. Bunu söyledik. Onların başbakanlarıyla da görüşme yaptım. Bunlar gayet normal şeylerdir. Duydum ki bu konularda çeşitli münakaşalar çıkıyor, bakın çok zor konularla uğraşıyoruz. (...)Yıllardır uğraştığımız konularda mesafeler de alınmaya başlarken, bu konularda zedeleyici, lüzumsuz tartışmalara girmenin anlamı yok. Gayet açık bir şekilde söyledim. Ayrıca her ülkenin kendi içerisinde kullandığı kendi dilleri vardır. Kendi terminolojileri vardır. Kendi kanunları, kendi anayasaları vardır. Bunlar onları ilgilendirir. (...)altını çiziyorum Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü, bunun içerisinde kendi yönetim tarzlarına kendileri karar verirler. Irak'ın kuzeyinde kendi yerel Kürt bölgesi vardır. Onlarla da ilişkilerimiz vardır."
Yetkin: Not defterimde yazıyor
Yetkin'se bugünkü yazısında, Bağdat'a giden uçakta yaşananları şöyle aktardı:
Cumhurbaşkanı Gül, Kürt bölgesinin adını telaffuz etmeden önce bize döndü 'Ne deniyordu oraya?' diye sordu. Sabah Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, az önce bize dağıtılmış olan resmi bilgi kitapçığında yazılı 'Irak'ın Kuzey'indeki Yerel Yönetim' dedi. (Kitapçıkta parantez içinde İngilizcesi 'Kurdistan Regional Government', yani Kürdistan Bölgesel Hükümeti, ya da Yönetimi olarak yazılıydı.)
Hasan Cemal, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi diye düzeltti. Ben de kitapçıkta İngilizce'sinin de öyle yazıldığını söyledim. Ne yazık ki teyp kullanmadığımız için Cumhurbaşkanı Gül'ün o arada 'Tamam işte dediğiniz gibi Kürdistan Bölgesel Yönetimi altında faaliyet gösteriyor' dediğini göstermek için not defterimden başka kanıtım yok. Bunu duyup not alıp yazan arkadaşlarımız var ve çoğunlukta. O kelimeyi tam duymadığını söyleyen var, 'Kürt Bölgesel Yönetimi diye duydum' diyen de var.
Cumhurbaşkanı'nın şöyle devam ettiğini dün yazdım: "Madem siz Irak'ın bir parçasısınız ve Kürdistan Bölgesel Yönetimisiniz, (ki Cumhurbaşkanı Basın Sözcüsü Ahmet Sever burada Kürt Bölgesel Yönetimi demiş olabileceğini, tam işitmediğini söylüyor) o zaman kendi bölgenizdeki terör faaliyetlerine izin vermeyin."
Hasan Cemal'in 'Siz tam Kürdistan demeden bize söyletmeye mi çalışıyorsunuz? Başbakan da böyle yapıyor' dediği de doğru. Ben o aşamada 'Aslında tam olarak da söylediniz Cumhurbaşkanım' dedim. Mehmet Ali Birand, Kürdistan sözcüğü kullanıp kullanmadığını o aşamada sordu. Cumhurbaşkanı Gül de şu yanıtı verdi:
"Ne diyeceğim? Yunanistan, Makedonya'ya Makedonya demiyor diye biz de demiyor değiliz. Irak Anayasası'nda ne yazıyorsa o. Kendi anayasalarında yazıyor."
Birand: Dedi, yüzler güldü
Birand'ın yazısındaki bölüm şöyle:
"Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında doğru olanı yaptı. Irak anayasasında ne yazıyorsa onu söyledi ve ' KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ' dedi. Yeni bir tabuyu yıktı. Tabii bu yaklaşım da herkesi memnun etti. Yüzler güldü."
Cemal: Ağzından çıkmadı ama...
Cemal'se şunlar yazdı:
Gül'ün iki dudağının arasından "Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi" de çıkmadı, Kürdistan da çıkmadı.
Pazartesi sabahı Ankara'dan Bağdat'a uçarken kendisiyle yaptığımız sohbet sırasında, bir ara bize döndü, Kuzey Irak'ı veya daha devletçi deyişle, Irak'ın Kuzeyi'ni kastederek, "Neydi orası?" diye sordu gazeteci milletine.
Dedik ki:
"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi."
Biz ağzına bu deyimi koymak istedik. Ama benim anımsadığım kadarıyla Gül, bu klasik gazeteci hilesini yemedi. "Evet işte orası" dedi ve konuşmaya devam etti, Kürdistan sözcüğünü telaffuz etmeden.
Ben bu arada kendisini biraz sıkıştırdım. Başbakan Erdoğan'ın da geçen yılki Bağdat ziyareti sırasında, "Irak'ın Kuzeyi" deyimini tercih ettiğini, "Kürdistan Bölgesel Yönetimi ya da Hükümeti" demekten özenle kaçındığını söyledim, nedenini sordum.
Cumhurbaşkanı Gül, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi deyimini yine ağzına almadı ama, bunun Irak Anayasası'ndan kaynaklanan bir realite olduğunu belirtti, bu gerçeğin görmezlikten gelinemeyeceğini sözlerine ekledi.
Salı sabahı da Gül Bağdat'ta basınla sohbet ederken, 'Kürt yönetimi' deyişini tercih etti.
Uzun lafın kısası:
Kürdistan sözcüğü Gül'ün ağzından çıktı mı? Benim anımsadığım kadarıyla çıkmadı. Ancak Cumhurbaşkanı, 'Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Irak Anayasası'ndan kaynaklanan bir gerçek olduğunu kabullendi.
Bakın, bu ülkede artık devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapmıyor mu? Yapıyor. Bu kanalın açılışında bu ülkenin Başbakanı Tayyip Erdoğan, "Hayırlı olsun" cümlesini Kürtçe söylemedi mi? Söyledi.
Irak Anayasası'nda Kürdistan Bölgesel Yönetimi yazmıyor mu? Yazıyor. Bu yönetimin Başbakanı Necirvan Barzani ile Cumhurbaşkanı Gül dün görüşmedi mi Bağdat'ta? Görüştü.
Peki, yarın öbür gün Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Başkanı Mesud Barzani Ankara'ya gelmeyecek mi? Gelecek.
Ee o zaman?..
Daha hâlâ neyi tartışıyoruz?.. (TK)