Fotoğraf: Adalet Bakanlığı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, CNN Türk canlı yayında Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
"Anayasa Mahkemesince hakkında ihlal kararı verilen Enis Berberoğlu TBMM'ye milletvekili olarak tekrar dönebilecek mi?" sorusu üzerine Bakan Gül, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının henüz yazılmadığını söyledi.
Gül, şöyle devam etti:
"Öyle bir karar verildiği duyuruldu ama kararın gerekçesi nedir, ne şekilde verilmiştir? Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra ancak bir değerlendirme yapmak mümkün olur. Anayasa Mahkemesi kararı elbette bağlayıcıdır. Anayasal kurum ve tüm ilgili kuruluşlar da mahkemenin kararını elbette yerine getirecektir. Ama önce bir gerekçenin ortaya çıkması lazım. Nedir, hangi talep kabul edilmiştir, hangi gerekçeyle ne yönde ve nasıl bir işlem tesis edilmesi gerekir, tüm bunları gerekçeli karar yayınlanınca değerlendirmek daha sağlıklı olur."
"28 kişinin testi pozitif"
Gül, pandemi kapsamında cezaevinde alınan önlemleri anlatarak, Sağlık Bakanlı’ğıyla cezaevinde ve adliyelerde nelere dikkat edilmesi konusunda ortak kılavuzlar oluşturduklarını, tedbirlerin alındığını, hükümlü ve tutuklulara dezenfektanların ücretsiz verildiğini, cezaevi personelinin de karantina dönemlerinde evlerine gitmeyip kendilerini izole ettiğini aktardı.
Salgının artmasının cezaevlerini de etkilediğini ifade eden Gül, geçtiğimiz hafta tutuklanan ve testi pozitif çıkan 28 kişinin 14 gün ayrı bir yerde izole edildiğini, tedavi gerekiyorsa da bu alanda müdahale yapıldığını, sonrasında koğuşlara alındığını aktardı.
“E-duruşma yaygınlaşacak”
E-duruşma uygulamasının da pandemiden önce yargı reformu kapsamında bir hedef olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
"Pandemi girince bunun ne kadar ivedi olduğu ortaya çıktı. Bu hafta itibariyle Ankara'da pilot olarak e- duruşmayı başlattık. Pilot uygulama başarıyla gidiyor. Ofisinden, duruşmaya gitmeden yargılamalar yapılıyor. Bu pilot uygulama başarıyla devam ettikten sonra da bunu Ankara'nın hepsine, İstanbul'a ve diğer illere de yaygınlaştıracağız. 2021'de tamamlanma hedefimiz o. Daha erken İstanbul ve büyük illerde başlamayı düşünüyoruz."
Cezaevlerinde görüntülü görüşme dönemi
Adalet Bakanı Bakan Gül, cezaevlerinde görüntülü görüşmenin pilot olarak Ankara ve İstanbul'daki kadın cezaevlerinde 1 Ekim'de başlatılacağını da açıkladı. Gül, teknik ve hukuki altyapının hazırlandığını, pilot uygulama başarıya ulaştıkça uygulamanın yaygınlaşacağını dile getirdi.
Abdulhamit Gül, “Bu çok önemli bir hayalimizdi, gerçekleştiriyoruz. Cezaevinde 10-15 yıl çocuğunu, ailesini göremeyen kişiler görüntülü olarak görüşecek. Kadın ve çocuk cezaevlerinde teknik olarak pilot uygulaması başarıya ulaştıkça, cezaevlerinde insani dokunuş olarak önemli bir reform olacak" ifadelerini kullandı.
İdam tartışmaları
Zaman zaman ülke gündemine gelen idam cezası konusundaki görüşünün sorulması üzerine Gül, yaşanan kimi olaylarda, çocuğa tecavüz eden, öldüren, vahşice cinayet işleyenlere verilen cezadan daha ağırının hak edildiğinin düşünüldüğünü söyledi.
Gül, "Bu konu bir kanun ya da yönetmelikte olacak bir konu değil, Anayasa'da olması gerekiyor. Bu husus Meclis'in, siyasal ve sayısal olarak bir konsensüsün konusu olur ancak. Meclis'te tüm siyasi partilerin bu konuda bir uzlaşısı, bir değerlendirmesiyle olabilecek bir konu. Dolayısıyla bu Meclis'in takdirinde. Hepimiz bakacağız, göreceğiz bir konsensüs var mı, böyle bir ihtiyaç olduğu düşünülüyor mu? O şekilde bir değerlendirmeyi ancak hep beraber göreceğiz" dedi.
Aleyna Çakır'ın ölümü
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aleyna Çakır cinayetiyle ilgili ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili başlattığı soruşturmanın sürdüğünü hatırlattı.
Yürüyen bir soruşturmaya ilişkin yorum yapmasının doğru olmayacağını dile getiren Bakan Gül, şöyle devam etti:
"Biz Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmayı titizlikle yaptığına inanıyoruz ve soruşturma neticesinde aldığı kararların kamuoyu ile paylaşıldığında da adalet duygusunu tatmin edecek bir sonuca ulaşacağını düşünüyoruz.”
Halil Sezai'nin tutuklanması
Şarkıcı Halil Sezai Paraçıkoğlu'nun kavga görüntülerinin sosyal medyada yayınlandığını belirten Gül, "Yaşça büyük birisine yapılan böyle bir saldırı asla kabul edilemez, ben de şiddetle kınıyorum. Nitekim yargı da gereğini yapmıştır. Soruşturma devam etmektedir. Kamuoyu önünde sanatçıların, sporcuların ve siyasetçilerin örnek olma gibi misyonu vardır. Böyle meslekleri icra edenlerin daha kuşatıcı, daha birleştirici rolü olması gerekirken bu tür görüntüler asla tasvip edilemez. Büyük bir vandallıktır." diye konuştu.
Olayda kullanılan odunun silah olarak değerlendirilmesine ilişkin Gül, "Soruşturma devam ediyor, bundan sonraki durumuyla ilgili bir şey söylemek mümkün değil." dedi.
Kavga görüntüleri olmasına rağmen savcılığın tutuklamadığı yönünde eleştiriler yapıldığını kaydeden Gül, savcılığın dosyada bu görüntülerin olmadığına dair açıklama yaptığını, doktor raporunda da basit yaralama olarak yer aldığı için şahsı serbest bıraktığını dile getirdi.
Ertesi gün çıkan ve dosyada olmayan görüntüler nedeniyle savcıya ve yargıya yönelik linç kampanyasına girmenin bir anlamı olmadığını ifade eden Bakan Gül, bu görüntüler sosyal medyada yayınlanmayıp dosyaya geldiğinde de savcının yine ifadeye çağıracağını belirtti.
(HA)