Avrupa Parlamentosu yolcu bilgilerinin ABD'li yetkililerle paylaşılmasına onay verdi.
ABD'ye, AB'den ülkelerine uçan yolcuların verilerine ulaşma hakkı tanıyan The Passenger Name Record Anlaşması'na göre yolcuların isim ve iletişim bilgileri yolculuktan altı ay sonra gizli hale getirilecek.
Avrupa Parlamentosu'ndaki konuyla ilgili oylamada 409 kabul oyu kullanıldı, 226 parlamenter ret ve 33 parlamenter çekimser oy kullandı.
İsim, adres, yemek tercihi
17 Nisan günü onaylanan anlaşmaya göre ABD, Avrupalı yolcuların bilgilerini "aktif sistemde en fazla beş yıl saklayacak." Altı aydan sonra yolcuların isim ve bilgileri şifrelenerek gizli hale getirilecek. ABD verileri beş yıldan sonra bir beş yıl daha tutma hakkına sahip olacak ancak bunu aktif olmayan bir veri bankasında saklayacak.
AB'nin ABD'yle paylaşacağı veriler arasında yolcunun uçuş rezervasyonu ve check-in sırasında verdiği isim, adres, telefon numarası, kredi kartı bilgileri ve dini inancına göre yaptığı yemek tercihi veya tıbbi yardım talepleri de bulunuyor.
Onaya rağmen eleştiriler sürüyor
Avrupa Komisyonu'nun içişlerden sorumlu üyesi Cecilia Malmström, anlaşmanın vatandaşların kişilik haklarını daha iyi koruduğunu söylese de anlaşmaya gelen en büyük eleştiri vatandaşların haklarının ihlal edileceği yönünde.
Bugüne kadar bu konuda yapılan tartışmalarda en fazla vurgulanan uygulamanın haksız tutuklamalara yol açacak kişisel bilgi ihlallerine yol açabileceğiydi.
Malmström'e göre, anlaşma ABD ve AB'nin güvenlik ihtiyaçlarını tamamen karşılıyor. "Yeni anlaşmaya göre ABD'ye yolculuk eden yolcularla ilgili veriler, ciddi uluslararası suçlar ve terörle mücadelede kullanılacak."
Ancak herkesin Malmström'le aynı fikirde olmadığı başka açıklamalara bakarak söylenebilir.
Avrupa Parlamentosu'nun Yeşiller Milletvekili Jan Albrecht, anlaşmanın hukuk devleti ve vatandaşlık haklarında bir gerileme anlamına geldiğini söyledi.
Alman Sosyal Demokrat Partili Birgit Sippel ise anlaşma için "tüm vatandaşları genel şüphe altına yerleştiriyor ve kendi değerlerimizi savunmak yerini onları ABD adalet sistemine teslim ediyor" yorumunu yaptı.
Anlaşma AB içişleri bakanlarınca geçtiğimiz aralık ayında onaylanmıştı. Anlaşmanın Avrupa Parlamentosu'ndaki onayın ardından yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler tarafından da onaylanması gerekiyor. (YY)
Bu haber Deutsche Welle Türkiye ve euractiv internet sitelerinden derlenmiştir.