ABD’nin Afganistan’daki operasyonlarına ikmal sağlamakta hayati önem taşıyan üssün kapatılması Perşembe günü Kırgızistan Parlamentosu’nda kararlaştırılmıştı. Bişkek’teki ABD elçiliği henüz bu yönde resmi bir yazı almadıklarını söyledi.
Açıklama ABD Başkanı Barack Obama’nın genişleyen Taliban isyanını bastırmak üzere Afganistan’a 17 bin asker daha gönderme planlarına ağır bir darbe vuruyor.
ABD yeni seçenekler arıyor
Kararın yeni ABD yönetimiyle Rusya arasındaki ilişkileri de tatsızlaştıracağı öngörülüyor. Rusya’da yayınlanan günlük Kommersant gazetesi iki hafta önce Moskova’nın üssü kapatması için Bişkek’e mali yardım sözü verdiğini yazmıştı. Rusya ise Kırgızistan’a mali yardımın Bişkek’in ABD hava üssüne yönelik politikasıyla ilgili olduğunu yalanladı.
Washington Kırgızistan’daki hava üssünün yerine yeni seçenekler üzerine çalışıldığını belirtiyor. Tacikistan ve Özbekistan bugün (Cuma) NATO’nun kendi topraklarından
Moskova da NATO ve ABD birliklerinin Rusya'nın güney bölgelerinden Afgansitan’a ikmal yapmasına rıza gösterdiğini açıkladı.
Herşey para için değil
ABD’nin Utah Valley Üniversitesi’nde tarih ve siyaset bilimi konuk profesörü olan Kırgizistan’ın eski Washington ve Ottowa Büyükleçisi Baktıbek Abdrisayev Bişkek’in ABD üssünü ülkesinden çıkarma kararının Rusya baskısına bağlanmasının konuyu aşırı basitleştirmek olacağı kanısında.
Abdrisayev Washington Post’a yazdığı makalede, ABD’nin Bişkek’ten askeri üs sağlaması karşılığında yapacağı beklenen ekonomik yardımları gerçekleştirmemesi yanında ülkesine ve bölge ülkelerine yukarıdan bakışının da bu kararda etkili olduğunu düşünüyor.
“Üs kurulduktan sonra Amerika’nın davranışları tümden değişti. Başta güvenlik, ekonomi ve insan haklarıyla demokrasinin savunulması hep bir arada öncelik sayılırken, açıkça görüldü ki sonunda Washington’ı üs dışında hiçbir şey ilgilendirmiyordu.”
Abdrisayev, ABD’nin üssü kaybetmesinin “Washington’ın Kırgızistan’da insan hakları ve demokrasinin gelişmesiyle yeniden ilgilenir hale gelmesine” yardımcı olabileceğini umuyor:
“Bu müttefiklerinin uzun vadeli istikrarına bir askeri tesisten daha çok değer veren bir Amerika demek olur. Böyle olursa hepimiz için daha güvenli bir geleceğe yatırım yapılmış sayılabilir.”(EK)