Fotoğraf: Elon Musk, Tesla tesisilerinde incelemede
New Orleans'taki ABD 5. Temyiz Mahkemesi Elon Musk'ın CEO'su olduğu elektrikli araç fabrikasında işçileri sendikaya üye oldukları takdirde hisse senedi sahibi olma opsiyonundan mahrum kalacaklarını yazdığı tvitiyle federal çalışma yaasını ihlal ettiğine karar verdi.
Mahkeme, ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun (NLRB) Musk'ın 2018'de attığı tvitin işçileri sendikalaşmaktan caydırabilecek yasadışı bir tehdit oluşturduğunu belirten ve tvitini silmesini emreden kararını onayladı.
Tesla, konu hakkında görüş belirtmedi.
Musk, Kaliforniya eyaletinin Fremont kentindeki fabrikasında, Birleşik Otomotiv İşçileri (UAW) sendikasının yürüttüğü bir örgütlenme kampanyası sırasında attığı tvitte şöyle yazmıştı: "Otomobil fabrikamızdaki Tesla ekibini sendikalaşmak için oy kullanmaktan alıkoyan hiçbir şey yok. İsterlerse hemen yarın bunu yapabilirler. Ama neden sendikaya aidat ödesinler ve boş yere hisse senedi sahibi olmaktan vazgeçsinler? Güvenlik karnemiz işletmede UAW'ın olduğu zamana göre iki kat daha iyi ve herkes zaten sağlık hizmeti alabiliyor."
Nothing stopping Tesla team at our car plant from voting union. Could do so tmrw if they wanted. But why pay union dues & give up stock options for nothing? Our safety record is 2X better than when plant was UAW & everybody already gets healthcare.
— Elon Musk (@elonmusk) May 21, 2018
Dava sırasında Tesla, tvitin sendikalaşmaya yönelik bir tehdit içermediğini ve yalnızca diğer otomotiv şirketlerinde çalışan sendikalı işçilere hisse senedi opsiyonu sunulmadığı gerçeğini yansıttığını savunmuştu. Ancak 5. Temyiz mahkemesinin üç yargıcı bu savunmayı geçerli bulmadı.
Mahkeme, "NLRB'nin tvitin sendikalaşmaya misilleme olarak hisse senedi opsiyonunu kaldıran üstü örtülü bir tehdit olduğu sonucuna varmasını destekleyen önemli kanıtlar bulunduğuna" hükmetti.
Tesla: "Bir üretim cehennemi"
UAW'nin Tesla'da örgütlenme çabaları, şirketin, kitlesel tüketim piyasasına girmek üzere az sayıda yüksek nitelikli otomobil üretimini bırakarak yüzbinlerce "Model 3" üretimine geçmeye yöneldiği 2017 yazına denk geliyordu. Musk, 28 Temmuz'da Tesla işçilerine yaptığı açıklamada "Açıkçası, bir üretim cehenneminde olacağız" demişti.
Bu cehennemle ilgili deneyimlerini The Daily Beast muhabiriyle paylaşan Tesla işçileri, cehennemin kendilerine boyun fıtığı, bilek burkulması ve kas yırtılması sureinde göründüğünü anlatmışlardı.
Bir işçi The Daily Beast'e verdiği demeçte, "Her gün, günde 12 saat, haftada altı gün, boynumdaki iki fıtık yüzünden omuzlarımı ellerimle tutmak zorunda kalıyordum" diyordu. Giderek kapı panellerinde çalışamaz oldu, "üç yıl boyunca her gün acı çekerek yaşıyorum" diye anlatıyordu: "İş başında da olsam istirahatte de olsam."
Tesla kendisini geleceğin çevre dostu otomobili olarak gösterse de Fremont'taki teknoloji işletmesi araç montajında çalışan işçilerin kol gücüne dayanıyor. Şirket üretim patlamasına girerken, işçilerin sendikaya yönelmeleri bu patlamayla birlikte sakatlanmaların durmaksızın artmaya başlamasıydı.
İşçiler buna karşın sendikalaşmanın hala istenen hıza kavuşmamış olmasını korkuya bağlıyorlardı. "Korku insanların haklarının farkında olmamalarından doğuyor" diyor bir işçi. "Tesla işçilerle yaptığı toplantılarda bu korkuları besliyor: "Ya işimi kaybedersem, ya önüm kapanırsa korkusu."
(AEK)