*Üniversitenin Tıp bölümü kütüphanesi. Fotoğraf: Yale Üniversitesi Instagram hesabı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanlığı, ülkenin önde gelen eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi hakkında yürütülen iki yıllık soruşturma sonrasında üniversiteyi haksız buldu.
ABD hükümeti, Ivy Lig'de bulunan üniversitenin, lisans kabul sürecinde medeni haklar yasasını ihlal ettiğine karar verdi.
Not: Ivy Leagu nedir?ABD'nin kuzeydoğusundaki sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu birlik. Aslında bir spor ligi olarak kurulmuş, ancak zamanla daha geniş bir anlama kavuşmuştur. Günümüzde Ivy League terimi, akademik mükemmellik, öğrenci kabulünde seçicilik ve elitizm ile bağdaştırılıyor.
Üniversite aleyhine dava açılabilir
Bakanlık, "iyileştirici" tedbirleri almaması halinde üniversite aleyhine dava açılacağını duyurdu.
Bir Yale sözcüsü ise, üniversitenin suçlamaları "kategorik olarak" reddettiğini söyledi.
Obama'nın desteklediği programlar
Eski Başkan Barack Obama tarafından desteklenen programlar, az temsil edilen azınlıkların, özellikle de İspanyollar ve Afrikalı-Amerikalıların katılımını artırmayı amaçlıyordu.
Başkan Donald Trump'ın yönetimi, soruşturmanın sıkı takipçisi olmuştu.
"Irk önceliği katlanarak artıyor"
Perşembe günü yayınlanan Adalet Bakanlığı raporunda, Yargıtay vergi mükellefleri için fon alan üniversitelerin, kabul sırasında "bir dizi faktörden biri" olarak ırkı kullanmalarına izin verirken, "Yale'nin ırk seçiciliğini kullanması sınırlı değil" denildi ve eklendi:
"Yale, ayırımı yarışı kabul sürecinin birden fazla adımında kullanıyor ve bu da başvuranın kabul olasılığı üzerinde ırk önceliğinin katlanarak artmasına neden oluyor."
Yale rapor sonucunu reddetti
Yale, üniversitenin Adalet Bakanlığı tarafından talep edilen tüm bilgileri sağlayamadan önce yapıldığını savunan raporun sonuçlarını şiddetle reddetti.
Yale yaptığı açıklamada, "Departman bu bilgiyi tam olarak almış ve iyice tartmış olsaydı, Yale'in uygulamalarının onlarca yıllık Yüksek Mahkeme emsallerine kesinlikle uygun olduğu sonucuna varırdı" dedi.
Üniversite, kabul sürecinde pek çok faktörü göz önünde bulundurduğunu söyledi ve "böylesine haksız, aceleci bir suçlamayla" sürecini değiştirmeyeceğini söyledi.
Geçen yıl, benzer bir soruşturmaya tabi tutulan Harvard Üniversitesi, Asya-Amerikalı başvuruculara karşı ayrımcılıktan aklanmıştı.
(PT)