* Fotoğraf: ABD Ankara Büyükelçiliği Facebook hesabı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dünkü (18 Ağustos) günlük basın toplantısı sırasında ABD vizesi almak isteyen Türkiye vatandaşlarının yaşadığı güçlükler ve karşı karşıya kaldıkları uzun bekleme süreleri ile ilgili soruyu da yanıtladı.
Bir gazeteci, Ned Price'a Ankara'daki ABD Büyükelçiliğinde sadece acil randevular verildiğini, İstanbul'da ise başvuru sahiplerinin bir yıldan fazla bekletildiğini söyleyerek "Bunun belli bir sebebi var mı? Neden Türkler bu kadar uzun süre beklemek zorunda?" diye sordu.
"Bu, maalesef tüm dünyada karşı karşıya kaldığımız bir zorluk" diyen Price, bu güçlüğün başlıca sebebinin COVID-19 olduğunu söyledi:
"Bazı COVID-19 kısıtlamaları hâlâ devam ediyor. Kısıtlamaların son dönemde kaldırıldığı yerlerde ise bu kısıtlamaların etkileri sürüyor. Sizi temin ederim ki bunun doğrudan Türkiye ile bir ilgisi yok."
Bu durumun tüm dünyada aşmaya çalıştıkları bir durum olduğunu da kaydeden Ned Price, COVID-19 kısıtlamalarının vize işlemlerindeki bekleme sürelerini uzattığının farkında olduklarını söyledi:
"Bu bekleme süresini ciddi oranda düşürebildiğimiz ülkeler olduğunu biliyorum. Kimi ülkelerde yarı yarıya, hatta daha büyük oranda... COVID-19 öncesi döneme dönene kadar bu konuda çalışmayı sürdüreceğiz."
Diğer ülkelerde kaç gün bekleniyor?
Soruyu soran gazeteci, Ned Price'ın bu cevabı üzerine, İstanbul'da ziyaretçi vizesi için 368 gün, öğrenci vizesi için ise neredeyse 400 gün beklemek gerektiğini hatırlatarak bu sürenin Bosna Hersek'te 5, Yunanistan'da 7, Azerbaycan'da ise 60 gün olduğunu söyledi.
"Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin, kolayca vize alabildiklerini görebiliyorum. Ama Türkiye'de personel eksikliğiniz var. Yoksa COVID-19 dışında bir şey mi söz konusu?" sorusunu, Price özetle şöyle yanıtladı:
"Vize bekleme sürelerinin dünyanın herhangi bir yerinde ülkeden ülkeye değişmesinin birçok sebebi var. Nüfus büyüklüğü gibi... Türkiye elbette bahsettiğiniz tüm bu ülkelerden daha büyük bir nüfusa sahip".
"Konsolosluk kapasitelerinin de her ülkede farklılık gösterdiğini" kaydeden Price, "Sizi temin ederim ki bu, Türkiye'ye özgü bir güçlük değil" dedi:
"Bekleme sürelerini aşağı çekmek için hem Türkiye'de hem çevresindeki ülkelerde hem de dünya genelinde elimizden geleni yapıyoruz. Bekleyen öğrenciler, göçmen olmayan vize sahipleri, diplomatlar ya da iş insanları olduğunu biliyoruz." (SD)