Fotoğraflar: Mesut Zeyrek/ BONN/ AA
Bu yıl 23'üncüsü Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı/ COP23 çevre uzmanları ve konferansı takip eden gazetecilere göre geçen yıllara göre son derece sönük geçti.
Paris İklim Anlaşması'nın ana hatlarının çizildiği 2015'teki konferansın ardından 'durağan' olarak yorumlanan konferansı Alman gazeteci Jens Thurau, Deutsche Welle'ye yorumladı.
"Paris'te iki yıl önce gözlenen uluslararası iklim politikalarındaki çoşku yerini rutine bıraktı. 2015'te verilen sözler şimdi yerine getirilmeli ki, bu da zor geliyor" diyen Thurau, şöyle konuştu:
"Jeopolitik açıdan bakıldığında çok uluslu anlaşmaların pek faydası yok: Doğu Avrupa'daki, Türkiye ve ABD'deki despot ve milliyetçiler iklim koruma konusunda duyarlı değil."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, Bonn'da BM Genel Sekreteri Antonia Guterres ile de bir araya geldi.
Türkiye heyeti 'rest çekip' ayrıldı
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı toplantıda, Ankara'nın taleplerini içeren 3 maddelik taslak kabul edilmeyince Türkiye heyeti toplantıdan iki gün erken döndü.
Bakan Özhaseki konuyla ilgili Habertürk gazetesine verdiği demeçte Bonn'daki son toplantıda Fiji ve BM Genel Sekreterliği'nin arabulucu olarak devreye girmesiyle Türkiye için bir ara formül geliştirilmesinin teklif edildiğini aktardı.
"20'ye yakın ülke temsilcisiyle temasta bulundum. Gelişmekte olan ülke kategorisindeki Ek-2 ülkeleri 100 milyar liralık pastadan payları azalmasın diye bizi istemediler. 3 maddelik talebimizi reddettiler. Biz de rest çekerek toplantıdan ayrıldık."
Çevre aktivistleri, konferans boyunca Bonn'da hükümetlerin iklim değişikliği politikalarını protesto etti.
Gelecek yıl Polonya'da karara bağlanacak
Çevreci örgütler Bonn'da bu yıl özellikle kömür konusunu gündeme getirirken, tüm çabalara rağmen birçok ülkede kömür kullanımının devam ettiği vurgulandı. Örgütler, konferansa ev sahipliği yapan Almanya'yı da kendi iklim hedeflerini tutturamadığı ve kömür üretimine aktif olarak devam ettiği için sert eleştirilerde bulundu.
Gazeteci Thurau, "En başından beri, Bonn'da 2015 Paris İklim Anlaşması ile ilgili son derece karmaşık teknik detayların ele alınacağı belliydi. BM'ye üye 190 ülkenin Paris iklim koruma hedeflerini birbiriyle nasıl karşılaştırabilecekleri gibi mesela" dedi ve ekledi:
"Tüm bunlar kulağa pek heyecan verici gelmiyor ve tüm bu sorular nihayet, gelecek yıl Polonya'da yapılacak iklim konferansında karara bağlanacak. İklim koruma kervanı işte böyle ağır ağır ilerliyor." (PT)
*Kaynak: DHA, Deutsche Welle Türkçe