Japonya'da başbakan Yukio Hatoyama, seçim sırasında halkın tepki gösterdiği bir Amerikan askeri üssünü kaldırma sözünü tutamayınca sadece sekiz ayın ardından koltuğundan istifa etti.
BBC'nin haberine göre, Hatoyama ülkedeki 47 bin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) askerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Okinawa adasında bulunan Futenma üssünü kaldırmayacağını açıklayınca istifa baskısıyla karşılaştı.
Adalılar ABD askerlerinin varlığından ve 1995'te bir kız çocuğuna tecavüz vakası da dahil karıştıkları suçlardan şikayetçiydi.
Hatoyama üssü taşımak ya da tamamen kaldırmak için çalışsa da, bunu başaramayınca koalisyon dağıldı; taşıma kararına direnen bir üye hükümetten çıkartıldı.
Geçen yıl yapılan seçimlerde Hatoyama'nın merkez solda bulunan Japonya Demokratik Partisi neredeyse yarım yüzyıllık muhafazakar iktidara son vermişti. İstifa başka nedenlerle de sıkışan partinin önümüzdeki ay yapılacak ara seçimler öncesinde yenilenmesini amaçlıyor. Hatoyama, Japonya'nın son dört yıl içindeki dördüncü başbakanıydı.
Okinawa, Japonya ve ABD arasında II. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan güvenlik anlaşmasının odak noktalarından biri. Anayasa gereği savaşa hazır bir ordusu bulunmayan Japonya ülkede ABD askeri birliklerini destekliyor; bunun karşılığında ABD de Japonya'nın güvenliğini sağlıyor.
Türkiye'de barış aktivistleri ABD'nin kullanımına açılan İncirlik üssünün kapatılması için kampanya yürütüyor. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun verdiği bilgiye göre İncirlik Üssü 23 Haziran 2003'te 5755 sayılı gizlilik taşıyan Bakanlar Kurulu kararı ile ABD birliklerinin kullanımına açıldı. O günden beri, gizlilik taşıyan bir şekilde her yıl ABD'nin kullanımına açılmaya devam ediyor.
ABD merkezli sivil toplum örgütü Natural Resources Defense Center'ın (Doğal Kaynakları Koruma Merkezi - NRDC) raporuna göre, ABD'nin Avrupa'daki 480 nükleer silahından 90'ı İncirlik üssünde bulunuyor. (EÜ/TK)