Kerry, Bush'u, El Kaide liderini "avlamak için Amerikan kuvvetlerini seferber etmemek"le suçlamış, Bush da rakibini "testi kırıldıktan sonra yol gösterme" diyerek yanıtlamış ve ABD komutanlarının bin Ladin'in Afgan sınırındaki dağlarda saklandığından haberleri olmadığını söylemişti.
Ancak, o dönem Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Tora Bora'daki "Çenekıran" timi komutanı Gary Berntsen, yakında yayınlanması beklenen kitabında kendisinin ve diğer ABD komutanlarının Bin Ladin'in kaçmakta olan yüzlerce Kaide ve Taliban üyesi arasında olduğunu bildiklerini açıklıyor.
Berntsen, Bin Ladin'in Tora Bora'da kıstırılmış olduğuna dair -muhbirlerin takip raporlardan elde edilmiş- ellerinde çok sağlam istihbarat bulunduğunu ve yakalanabilecek durumda olduğunu söylüyor. "Oradaydı" diyor Berntsen Newsweek'e.
Berntsen'ın açıklamaları konusunda görüşü sorulan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Frederick Jones ise eski CENTCOM komutanı General Tommy Franks'ın 2004'teki bir beyanatına göndermede bulunuyor. Franks 19 Ekim 2004 tarihli New York Times'da yazdığı bir görüş yazısında "Bugüne kadar Bay Bin Ladin'in Aralık 2001'de Tora Bora'da bulunup bulunmadığına dair bilgi edinebilmiş değiliz" diyordu. "Bin Ladin hiçbir zaman bizim avucumuza düşmedi." Berntsen ise Franks'ın "büyük bir insan" olmakla birlikte o tarihte savaş alanında olmadığına dikkat çekiyor: "Ama, ben oradaydım".
Kahramanlık nişanı sahibi CIA subayının avukatı Roy Krieger, Berntsen'ın, "Çenekıran" başlıklı kitabında Donald Rumsfeld'in Savunma Bakanlığı'nı CIA'ya ve doğrudan doğruya Pentagon'a bağlı Özel Harekat Timleri'ne yeterli destek vermemekle suçladığını söylüyor. Bernsten CIA'nin iznini beklemekte olduğundan şimdilik kitaptaki bilgilerle ilgili doğrudan açıklamalarda bulunmuyor.
Berntsen'in açıklamaları, Pentagon'un bir konvansiyonel kuvvet şeridi oluşturarak, kaçmakta olan Kaide ve Taliban üyelerinin önünü kesmeyi reddetmesi yüzünden Tora Bora'yı, bir "stratejik felaket" olarak niteleyen, askeri yorumcu Sean Naylor'un da aralarında bulunduğu başka gözlemcileri doğruluyor. Savunma Bakanlığı sözcülerinden Binbaşı Todd Vician Tora Bora'daki sorunun "tek başına asker sayısı olmadığı"nı söylüyor.
İşin bir başka ilginç yanıysa kitabıyla Tora Bora'da ve terörle savaşta CIA faaliyetlerini göklere çıkaran bu eski özel timciyle CIA'nın kitabını onaylamakta geciktikleri için mahkemelik olmaları. Yürürlükteki usullere göre eski teşkilat çalışanlarının gizlilik kaydı taşıyan konuları açıklamaları CIA onayı gerektiriyor. "Kitabı öyle bekletiyorlar" diyor, Berntsen. "CIA subayları, Özel Timler ve AB hava Kuvvetleri Taliban'ı 70 günde yerinden söktü ama CIA'nın kitabımı onaylamasına 80 gün yetmedi." (EK)