* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, dün (27 Ekim) "Doğu Avrupa'da Bazı Konvansiyonel Silahların Yasadışı Yanıltma Operasyonlarında Kullanılmasına Karşı" bir plan açıkladı.
Bakanlığın Askeri ve Siyasi İlişkiler Bürosu'nun konuyla ilgili yayınladığı bilgi notu, ABD'nin Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında Ukrayna'ya sağladığı silahlara yönelik bir takip planını hayata geçireceğini gösteriyor.
Buna göre, ABD, savaş sırasında Rusya tarafından ele geçirilip bir yanıltma operasyonunda kullanılabileceği kaygısı dahil ABD silahlarının propaganda amacıyla kullanılması olasılığına karşı önlem alıyor.
Bu bağlamda kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımların kamuoyu ile paylaşıldığı bilgi notundan öne çıkanlar şöyle:
Karşı önlem, propaganda, yanıltma operasyonu
"ABD'nin önceliği, Ukrayna'nın topraklarını Rusya'nın daha fazla işgaline karşı savunmak için ihtiyaç duyduğu silahlara sahip olmasını sağlamak.
"Ukrayna'nın topraklarının kontrolünü elinde tutmasını sağlamaya yardımcı olmak, Rusya kuvvetleri, Rusya'nın desteklediği güçler ve devlet dışı aktörler tarafından silahların yasadışı yollarla başka şekilde kullanmasını sınırlamanın birincil yolu.
"Ukrayna hükümeti, muharebenin kaotik doğasının bunu zorlaştırabileceğini kabul etmemize rağmen, transfer edilen ABD menşeli savunma teçhizatını uygun şekilde korumayı ve hesaba katmayı taahhüt etti.
"Silahların, özellikle de Taşınabilen Hava Savunma Sistemleri ve Tanksavar/ Çok Amaçlı Taktik Güdümlü Füzeler dahil olmak üzere hassas ve gelişmiş konvansiyonel silahların uygun şekilde koruma altına alınması ve çatışma sonrasında toplanması bölgesel güvenlik için esastır.
"Rusya muhtemelen bu silahları karşı önlemler geliştirmek, propaganda yapmak veya yanıltma operasyonları yürütmek için de kullanacak.
"Savaşlar, silahların hırsızlık veya yasadışı satışlar yoluyla özel ellere geçmesi için fırsatlar sağlayabilir, bazen de on yıllarca süren silah karaborsalarına neden olabilir. yaratabilir.
"1990'larda Balkan Savaşları'ndan sonra meydana geldiği gibi, çeşitli suç ve devlet dışı aktörler, çatışma sırasında veya sonrasında Ukrayna'daki kaynaklardan silah almaya çalışabilir."
"Nükleer silah varsa, kullanma tehlikesi de vardır"
Öte yandan, Rusya'nın Ukrayna'nın kendi topraklarında radyoaktif içeriğe sahip "kirli bomba" kullanmaya hazırlandığı iddiaları da sürüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün başkent Moskova'da Uluslararası Valday Tartışma Kulübünün düzenlediği oturumda yaptığı konuşmada, bu iddiaları yeniden dile getirerek Rusya'nın "taktik nükleer silah" kullanma ihtimaline yönelik açıklamalarda bulundu.
Putin, son günlerde kamuoyunda tartışılan nükleer savaşın başlayıp başlamayacağıyla ilgili soruya, "Nükleer silah var olduğu sürece onu her zaman kullanma tehlikesi var. Bugünün nükleer tehditler ve nükleer silah kullanma olasılığı üzerindeki yaygaranın amacı ilkeldir" dedi.
Batı'nın Rusya'yı "korkunç bir ülke" olarak gösterme çabaları olduğunu söyleyen Putin, Ukrayna'nın oluşturduğu "kirli bomba" hakkındaki özel servislerin verilerini "boşuna açıklamadıklarını" kaydetti.
Kirli bombanın nerede yapıldığını bile bildiklerini, Ukrayna'da mevcut teknolojilerin bunun yapılmasına imkan verdiğini dile getiren Vladimir Putin, Toçka-U füzesine veya başka bir füzeye nükleer bomba yüklenip nükleer saldırıyla Rusya'nın suçlanacağını söyledi.
Putin, "Ukrayna'ya yönelik nükleer saldırı düzenlemeye ihtiyacımız yok. Bunun ne siyasi ne de askeri anlamı var" dedi.
"Tarihi bir an" yaşandığını da kaydeden Putin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana "en tehlikeli" ve öngörülemez yıllarla karşı karşıya olunduğunu söyledi. (SD)