* Fotoğraf: Anadolu Ajansı
NATO zirvesinin ardından Türkiye’yi ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, İslam Devleti’ne (IŞİD/İD) karşı kurulacak bölgesel koalisyonla ilgili Ankara’da gazetecilere açıklama yaptı.
CNNTürk’ün haberine göre, Hagel, ABD’nin IŞİD'e karşı operasyonu genişletmenin yollarını aradığını, Türkiye'nin sınırlı da olsa koalisyonda rol oynayacağını söyledi. Koalisyon ve Türkiye’nin rolüyle ilgili detay vermedi.
Hagel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.
ABD Başkanı Barack Obama bugün IŞİD konusunda Kongre’ye bilgi sunacak. Yarın da IŞİD ile mücadele stratejisini açıklayacak.
NATO zirvesinin kapanışında da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 10 ülkeyle birlikte IŞİD’e karşı “çekirdek koalisyon” oluşturduklarını açıklamıştı. Ancak koalisyonun görevleri ve yapacaklarıyla ilgili bir bilgi yok. Birleşmiş Milletler’de koalisyonun genişletilmesi için görüşmeler yapılacağı tahmin ediliyor.
Obama: Irak savaşı gibi değil
NBC televizyonuna konuşan Obama, IŞİD’le mücadelede son dönemde ABD’nin attığı adımlardan bahsederek "bir sonraki aşamanın ise bazı atak stratejilerine başlamak" olduğunu ifade etti.
Ancak stratejinin bölgeye ABD askerinin gönderilmesini içermediğini vurgulayan ve bu yöndeki fikirleri “büyük bir hata” olarak değerlendiren Obama, şöyle konuştu:
“Bu, Irak savaşına eşdeğer bir durum değil. Bu, son 6-7 yıldır düzenli olarak yürüttüğümüz terörle mücadele kampanyasına benzer bir yaklaşım olacak. Amerika’nın liderliği sayesinde, bu konuda geniş tabanlı uluslararası ve bölgesel koalisyon kuracağımıza inanıyorum. Bölgeye 100 bin Amerikan askeri göndermek gibi bir arayışımız yok. Sahadaki Irak ve Kürt askerlerini desteklemek için hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir girişimin parçası olacağız. Iraklıların bir plan oluşturmasına yardım edeceğiz ki IŞİD’ın ele geçirdiği yerleri tekrar kazanmaya başlasınlar.”
Obama, “bu noktada Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni ülkelerin adım atmalarına ihtiyaç olduğunu” belirtti:
“Onların da müdahil olması lazım. Bu onların bölgesi. (IŞİD) onlara bizden daha çok doğrudan tehdit oluşturuyor. Onların bu meselede oynayacakları rol büyük.”
İngiltere: Türkiye endişeli
İngiltere Başbakanı David Cameron, Parlamento'da NATO Zirvesi'ni değerlendirirken “Türkiye'nin IŞİD tehdidinden çok endişeli olduğunu bu yüzden askeri, istihbarat ve güvenlik konularında işbirliği yapmak istediğini” söyledi.
Cameron, 4-5 Eylül tarihlerinde Galler'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde İslami aşırıcılık ve Afganistan'ın geleceği gibi konularla ilgili önemli kararlar alındığını ifade etti.
“IŞİD ile mücadelede Kürtlere desteğe devam edeceklerini” söyleyen Cameron, “IŞİD ile mücadele asıl olarak Iraklılar tarafından yönetilmelidir ancak bölgedeki ülkeleri cesaretlendirip dünya çapında müttefiklerle iş birliğine de devam etmek istiyoruz” dedi.
“Türkiye, sınırındaki güvenliği daha da artırmak için bugüne kadar birçok adım attı ve yardım etmemiz için bizimle askeri, istihbarat ve güvenlik konularında işbirliği yapmak istiyor.”
Hava saldırıları sürüyor
ABD ordusu, Irak'ta Hadise Barajı ve Erbil yakınlarındaki IŞİD hedeflerine beş yeni hava saldırısı düzenledi.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla yürütülen saldırılarda, Hadise Barajı yakınlarında, birinin üzerinde uçaksavar silahı bulunan IŞİD'e ait üç silahlı araç ve büyük bir kara birliği, Erbil yakınlarında da IŞİD'e ait bir humvee tipi araç imha edildi.
CENTCOM, ABD ordusunun Irak genelinde bugüne kadar 48 hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. (AS)