Pentagon "diğer El Kaide şüphelileri" olarak nitelediği Abu Talha al-Sudani ve Saleh Ali Saleh Nabhan'ın saldırılarda ölüp ölmediğine dair bir bilgi vermezken, saldırılarda ayrıca Somali İslamcı hareketinin lider yardımcılarından biri olan Abdurrahman Canakov'un da öldüğünü ileri sürdü.
BM Genel Sekreteri'nden eleştiri
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, çatışmaların bölgedeki gerginliği daha da tırmandırabileceğini söyledi.
Ban Ki-Moon'un açıklaması ABD Savunma Bakanlığı'nın pazar günü (7 Ocak) Somali'ye hava saldırısı düzenlendiğini doğrulamasını izliyor. Pentagon Somali'nin güneyindeki saldırının El Kaide militanlarını hedef aldığını söylüyor.
Somali Cumhurbaşkanı Abhdullahi Yusuf, ABD'nin operasyonuna destek veriyor; hatta kara operasyonuna gerek olduğunu söylüyor.
BM Güvenlik Konseyi Somali'ye 7 Aralık 2006'da geçici hükümeti kurmak amacıyla barış gücü askerleri konuşlandırılmasına karar verdi; ancak karara ülkedeki İslamcı milislerden tepki geldi. ABD tarafından teklif edilen ve oybirliğiyle kabul edilen Güvenlik Konseyi kararı, yaklaşık sekiz bin Afrikalı barış gücü askerinin Baidoa kentine gönderilmesini öngörüyor.
Şeriat Mahkemeleri Etiyopya'yı sorumlu tutuyor
Şeriat Mahkemeleri Birliği'nin lideri Şeyh Hasan Dahir Aveys, Somali'nin orta bölgelerinde yer alan Baidoa kenti yakınlarında iki gündür devam eden çatışmalardan Etiyopya askerlerini sorumlu tuttu.
Bu arada Somali Devlet Başkanı Abdullahi Yusuf, başkent Mogadişu'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin El Kaide zanlılarına karşı hava saldırısı düzenlemeye, "Kenya ve Tanzanya'daki elçiliklerine saldırı düzenleyen terör zanlılarını bombalamaya hakkı olduğunu" ifade etti.
Ayrıca Somali halkıyla ülkenin geleceğiyle ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmak için bir süre daha Mogadişu'da kalma niyetinde olduğunu söyledi.
Yusuf, 2004'te bu göreve seçilmesinden bu yana dün ilk kez başkent Mogadişu'ya gelmişti.
1991'den beri merkezi hükümet yok
Britanya yönetimindeki Somaliland'le İtalyan sömürgesi Somali, 1960'ta ülkenin bağımsızlık elde etmesinden sonra Somali oldu. Somali yıllarca iç savaş ve anarşi yaşadı. Ülkenin kuzey kısmı Somaliland adıyla bağımsızlık ilan etti, ama henüz hiçbir ülke tarafından tanınmış değil.
Somali'de 1991 yılında diktatör Muhammed Siyad Barre'nin devrilmesinden bu yana ülkeyi kontrol edebilen bir merkezi hükümet kurulamadı.
Ülkede 2004'te yapılan barış anlaşmasının hayata geçirilmesi sağlanmaya çalışılıyor. 2006'da imzalanan anlaşmaya göre ise belli başlı aşiretlerle milis grupların temsilcilerinden oluşan geçiş dönemi meclisi, önümüzdeki dönemde, Somali topraklarında toplanacak.
Anlaşmada parlamento ve hükümetin kurulmasını sağlayan 2004 tarihli barış anlaşmasına da saygı gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. (NZ/TK)