Günlük çevrim içi basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Sırbistan'ın, Kosova sınırına "benzeri görülmemiş" bir askeri yığınak yaptığını gözlemlediklerini ve gelişmeyi "oldukça istikrarsızlaştırıcı" bulduklarını açıkladı.
ABD: "Sırbistan güçlerini Kosova sınırından çekmeli"
Kirby, Sırbistan'ı sınırdaki güçlerini çekmeye ve "hararetin düşürülmesine katkıda bulunmaya" çağırdı.
Kirby ayrıca Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de Sırp güçlerinin açtığı ateş sonucunda bir polisin ölmesine yol açan olayın soruşturulması gerektiğini söyledi. Kirby, saldırıya katıldığını ileri sürdüğü "yaklaşık 30 kişi"nin soruşturularak, suçluların adalete teslim edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kosova'da ele geçirilen silahların sadece bölgedeki personele değil aynı zamanda aralarında NATO birliklerinin de bulunduğu uluslararası personele tehdit teşkil ettiğini belirten Kirby "Gelişmeler ışığında NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) mevcudiyeti güçlendirilece[ğini]" duyurdu.
Ne olmuştu?
Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu 1 polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.
Kosova'daki manastır kuşatması sona erdi: Biri polis 4 ölü
Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği ağır silahlı yaklaşık 30 kişilik grubun Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.
Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.
Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.
(AEK)