Hürriyet'ten Enis Berberoğlu'nun haberine göre, Başbakan Erdoğan Britanya yolculuğu sırasında uçakta gazetecilere ABD'nin operasyonu beraber yapma eğiliminde olduğunu söyledi.
Haberde Erdoğan'ın sözleri şöyle:
"ABD Dışişleri Bakanı Rice aradı, kaygılı olduğunu gördüm. Müşterek harekata girmek isteğini gördüm. PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta ABD ile ortak operasyon yapabiliriz. Bize birkaç gün müsaade edin, tekrar döneceğiz dedi. Ortak çalışma için birkaç günlük süre istedi. Afganistan’da nasıl müşterek çalışmalar yapıyorsak burada aynısını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Bey de bugün-yarın ABD Başkanı Bush ile bu konuya görüşecek. Bush’la ben de konuşacağım. Bu konunun açık net bir yere bağlanması gerekiyor."
Doç. Dr. Haluk Gerger, bianet'te dün (22 Ekim) yayınlanan haberde, operasyon senaryolarından birinin bu olabileceğini söylemişti.
"İkinci senaryoda, ABD de kendi jetlerini gönderir, bu hava saldırısını birlikte yapabilirler. Ama bunun da yetmesi zor. Çünkü içerideki müthiş kışkırtmanın yarattığı dalgayı tatmin zor. Dolayısıyla bu senaryo da anlamsız kalacak; daha büyük sorunlara yol açacak. Çünkü bunlarla ne PKK biter, ne de Kürt sorunu ortadan kalkar."
Gerger ABD'nin tutumunu da şöyle özetlemişti:
"ABD taraflardan birini seçmek istemiyor. Irak, Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasında açık bir tercih yapmak istemiyor. Olaylar ABD'yi de aşıyor. (...)ABD Irak bataklığında, Irak'taki Kürtlere muhtaç. Bu karşılıklı çıkarların çakıştığı, iki tarafın birbirine muhtaç olduğu bir koşullar çerçevesi. Türkiye bunu okuyamıyor.
"ABD de PKK'nin silahlı gücü karşısında çaresiz. Askeri durumu ortadayken Kürdistan Bölge Yönetimi'nin dağlarında avlama operasyonu yapamaz. Türkiye ABD'den imkansızı istiyor. Türkiye'nin saldırgan tavrı ABD'yi kaçınılmaz olarak Türkiye karşısında konumlandırır.
(...) ABD'nin birden çok İncirlik'i, bölgenin başka yerlerinde kurabilecek imkanı var. Doğu Avrupa, Kafkaslar, Ortadoğu'da Türkiye'nin çok rakibi var artık. Ortadoğu'da en büyük rakip de Kürdistan. (...) Türkiye'nin ABD'nin işbirlikçisi olma tekeli kırıldı. Temel ihtilaf burada. ABD de bunun rahatlığıyla davranıyor."
Erdoğan: Tezkereyi seçim sonrasına erteledik
Erdoğan aynı haberde sınır ötesi operasyonu daha önce konuştuklarını ama seçim sonrasına ertelediklerini de söylüyor:
"Seçim öncesi tezkere ile ilgili talepler vardı. Müzakere ettik, öneriler doğrultusunda seçim sonrasına ertelenmesini doğru bulduk. Ama toplumsal psikoloji oluştu. Ülke sınır ötesi operasyona kilitlendi. Medya, muhalefetin gayretleri bu havayı oluşturdu. Terör örgütü bu durumdan nemalanıyor.
(...) Operasyonun askeri gerekçeleri oluşmadan bu adımı atmayız. Halk, sokak ve muhalefet partileri istiyor diye duygusal davranmayız. Bu işin bir bedeli var. Her ne olursa olsun bedeli ödemeye de gerekli yerlere ödetmeye de hazırız. Tezkere çıktı niye kullanmıyorsunuz deniyor. Her şeyin zamanı, zemini vardır." (TK)